VRAK: Oppgitte prosjekter blir etterlatt. Så langt har det offentlige tatt regningen.

Forurenser må betale

Giftig bunnstoff, farlig eksos og etterlatte vrak. Noen må ta regningen, og det blir oss.

Publisert Sist oppdatert

Å eie en seilbåt har vært synonymt med frihet. Du kan seile hvor du vil, og har du først skaffet deg en båt, så har du hatt en varig verdi med relativt lave kostnader. Det kan det bli slutt på. Båteiere trues fra flere kanter.

I denne utgaven av SEILmagasinet kan du lese om at bruk av bunnstoff kan bli forbudt. Kanskje vi en dag må belage oss på å få bunnen vasket i en maskin en håndfull ganger per sesong. Påvirkningen av de giftige stoffene fra bunnstoff kan reduseres om båten behandles korrekt på land. Marinaene må også ha systemer som hindrer giften i å spre seg i naturen.

Vi kan forvente langt høyere drivstoffpriser også. Som et av få land i Europa har vi vært begunstiget med skattefri diesel på sjøen. Det kan vi takke kystnæringen for. Nå som stadig flere kjører elbil, vi færre bry seg om at drivstoffprisene stiger. Bensinstasjoner vil bli lagt ned. Fritidsbåter står for høyt utslipp av klimagasser. For å nå målene i Paris-avtalen må utslippene ned. Drivstoff kan bli dyrt.

Nyhetssaker om forlatte båtvrak langs kysten dukker opp hyppigere i media. En resirkuleringsløsning må på plass. Det er blitt dyrere å få fikset gamle båter, og færre har kompetanse til å gjøre det selv. Båtene får en kortere livslengde, og det er den siste eieren som må betale for å få kvitt båten, om det ikke innføres en ordentlig panteordning. Da kan kostnaden for å bli kvitt båten fordeles over flere år, og betales sammen med en registreringsavgift. Vi må samtidig få en enkel samordnet registrering som også får med seg VHF, seilnummer og målebrev.

Båter opptar verdifull plass på land, areal som kommuner vil frigjøre til allmenheten eller selge til eiendomsutvikling. Da må flere av oss ha båten liggende på sjøen også om vinteren, eller betale for dyrere plass på land. Å ha båten liggende i sjøen vil bli enda mer krevende om effektivt bunnstoff forsvinner.

Det er ikke lett å komme inn i båtmarkedet med tynn lommebok og mange tommeltotter. Vi presenterer mange spennende seilbåtnyheter i dette bladet, men få for vanlige folk, bortsett fra Beneteau med sine små First-modeller, og Tricats lille trimaran. Hele båtindustrien har flyttet seg mot de rike, og glemt bredden. Vanlige folk kjøper brukte båter, men etter mange år med stort utvalg og gode kjøp, så er det også blitt mer krevende å finne gode bruktkjøp.

Vinnerne i båtmarkedet blir dem med små båter, som eieren kan fikse selv. En båt de kan løfte på en henger, og transporteres til et sted med lav pris.

Vinnerne i båtmarkedet blir dem med små båter, som eieren kan fikse selv. En båt de kan løfte på en henger, og transporteres til et sted med lav pris.

Vi ser også nå flere tilby abonnementsløsninger og boatpooler. På Bygdøy kan du disponere J/70 og J/80 gjennom KNS, og andre steder kan du abonnere på moderne elbåter gjennom Kruser.

Axel Nissen-Lie