Seiltur til Danmark

STOREBÆLT: Det er lite skjærgård i Danmark, og mange steder er det svært grunt sammenlignet med det norske seilere er vant til.
SOL OG MÅNE: Det flate og åpne landskapet i Danmark gir liten beskyttelse for været, men desto mer utsyn og vakre kveldshimler.
SOL OG MÅNE: Det flate og åpne landskapet i Danmark gir liten beskyttelse for været, men desto mer utsyn og vakre kveldshimler.

Anbefales på det varmeste

Vår familie har seilt ganske mye i Danmark. På medlemsmøtet i Bavaria-klubben Oslo i februar ble vi inspirert av foredragsholderen og forfatteren av Havneguiden for Danmark, Per Hotvedt, til nok en gang å sette kursen til vårt naboland i sør.

Publisert Sist oppdatert

Hva er det med Danmark? Mottoet «det er deilig å være norsk – i Danmark» gjelder ikke minst på seilferie. Mange har vært i Skagen og på Læsø, men Danmark har så mye mer å by på.

Danmark har lun og avslappet atmosfære, idylliske små byer, mykt landskap og flotte strender. Du kjøper ferskt brød hos bakeren og fisk på brygga. Det er rimelig mat og drikke (selv med ugunstig valutakurs i sommer).

For seilere er det et beskyttet farvann med gode og sjelden overfylte havner og rimelige havneavgifter. Syd for Anholt er du nesten eneste norske båt i havnen og du føler at du virkelig er på langtur og på ferie i utlandet. Seiler du med barn, er det fint å kombinere seilturen med besøk til for eksempel Legoland, Djurs Sommarland eller Tivoli i København.

Ulemper kan være mangel på skjærgård og at det er få beskyttede uthavner. For oss er det også litt skremmende å seile på 3–4 meter grunt vann.

En seiltur rundt i danske farvann kan for mange bli for langt innenfor rammen en vanlig sommerferie. Fra Ytre Oslofjord til Læsø er det cirka 120 nautiske mil og videre til Fyn ytterligere 100. Fra for eksempel Bømlo til det vestre utløpet av Limfjorden er det cirka 200 nautiske mil og deretter 80 nautiske mil gjennom fjorden.

Selv løser vi denne utfordringen med noen innledende lange dagsetapper og eventuelt en nattseilas. Med barn om bord er nattseilas en fin løsning da barna kjeder seg på lange dagsetapper. Så får skipperen sove litt mens barna er på stranden.

Et alternativ som vi har valgt flere ganger, er å ta «transportetappen» ned til Danmark som en guttetur. Da kan familien komme etter med bil, ferge eller fly og gutta reise hjem. Både vennegjengen og familien blir fornøyd med et slikt opplegg.

Vi har også lagt båten igjen i Danmark, reist hjem og returnert med familien på et senere tidspunkt. Det har gått greit å reservere plass og man får gunstigere priser enn den ordinære døgntaksten ved langtidsopphold.

I utgangspunktet foretrekker vi lune uthavner hvor vi kan ligge på svai. Dem er det imidlertid færre av i Danmark, men de finnes. Man kan også ligge utenfor molohavnene og i naturlige bukter i le for vinden. Å ligge såpass åpent krever imidlertid stabile og rolige værforhold, og værmeldingen må sjekkes grundig. I sommer var det gunstig vær for å ligge slike steder.

Sommerens transportguttetur gikk over seks dager: Fra Oslo til Grebbestad, Käringöen, Læsø, Anholt, Gilleleje og Dragør. Av steder vil jeg særlig trekke frem Gilleleje nord på Sjælland som et hyggelig bekjentskap. Videre var Dragør en veldig idyllisk havn og godt bevart småby, ikke langt fra København. Vi la vi igjen båten her, noe som var praktisk med kun 15 minutters taxitur til Kastrup. Havnekontoret var vant med og positive til slik langtidsparkering av båter.

Familieturen gikk over to uker, fra Dragør til Klintholm (sydsiden av Møn, rundt odden for Møns Klint), Vejrø (liten øy nord for Lolland), Æreskøbing (Ærø), Langør (Samsø), Bønnerup (nord for Grenaa på Jylland), Vejdyp (rett syd for Hals ved utløpet av Limfjorden), Vesterø havn (Læsø) og til slutt Långedrag (Göteborg). Familien tok deretter buss hjem for å forberede Norway Cup. Skipperen tok skuta hjem på egenhånd over tre dagsetapper.

PÅ SYKKEL: Elisabeth og Fie Brask på sykkeltur fra Nordby på Samsø.

Av steder har jeg har særlig lyst til å fremheve på turen er Æreskøbing og Ærø. Dette er en utrolig idyllisk og pittoresk småby og hele øya er et ferieparadis. Samsø likeså og ved Langør er det flott å ligge på svai.

En annen stor opplevelse var å ligge i Vejdyp, en naturhavn rett syd for Hals. Perfekt for vestlige vinder, åpent for østavind, men godt beskyttet mot bølger av et rev.

Jeg kan bekrefte at det er deilig å være norsk seiler i Danmark og anbefaler å begynne planleggingen for en seiltur neste år.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.