
Romsdalskysten: Et sveip i farvannet rundt Ona fyr
Rett sør for Hustadvika ligger de gamle fiskeværene godt beskyttet, men tett på storhavet. Mellom Ona, Finnøy og Bjørnsund er det knapt en dagsetappe. Mens Finnøya har best fasiliteter, er Ona og Bjørnsund kanskje de mest iøynefallende idyllene.
Sør for Hustadvika, lengst vest på romsdalskysten, kan man lett tilbringe en ferieuke. Innenfor noen få nautiske mil ligger Ona, Finnøy og Bjørnsund. Ona med det karakteristiske fyret og den godt skjermede havna er kanskje den mest kjente av plassene, og ligger eksotisk til et stykke til havs. Finnøya er den mest familievennlige av plassene, mens Bud og Ona serverer de beste motivene.

Ona – Befolket fiskevær
Gjestehavnen ligger bak moloen på nordsiden av Ona. Gå inn på østsiden og forbi fergeleiet og videre helt inn til den 48 meter lange gjestebryggen. Her fortøyer man longside og ligger godt beskyttet med utsikt mot fyret.
Ona ligger lengst nord i Ålesund kommune. Et tradisjonelt fiskevær som skiller seg ut topografisk i landskapet, med fyret som kneiser over havna. Selv om antallet fastboende har falt dramatisk siden 2000 da det bodde 56 personer her, er det fortsatt et titalls sjeler som bor her året rundt. Fiskeværet består av selve øya Ona og Husøya som er knyttet sammen med en ti meter lang steinbro som sto ferdig i 1903. Broen er farbar med bil, og parallelt med den går den restaurerte gamlebroen.



Det lille øysamfunnet har to hotell, en sommerrestaurant, en garnbutikk med en liten kafé og to keramikkverksteder. Ona Havstuer har åpent fra mai til oktober. Her kan man overnatte eller ta en tur innom for å innta et måltid i restauranten.
Fyrtårnet på Ona ligger på Onakalven rett ved havnen og er øyas høyeste punkt. Fyret ble bygget i 1867 og er 14,7 meter høyt, med lyshøyde på 40 meter. Det ble automatisert i 1971. På odden vest av fyret ligger fyrvokterboligen. Denne er nå i private hender og huser et keramikkverksted med utstilling og butikk. Her er det også et lite museum med gjenstander fra fyret.


På Husøya ligger museumshuset Steffågården bygd i 1793. Her kan man se hvordan folket her ute bodde for over 100 år siden. Gravstedet og kapellet på Husøya forteller også noe av øyrikets historie. Helt sør på øya, ikke langt fra gravplassen, ligger det en flott sandstrand av «sydenkaliber» - skjønt med langt lavere badetemperaturer.
Det er også fotballbane på Husøya. Dette er en av de eldste fotballbanene i Romsdal. Når fotballbanene på fastlandet var dekket med snø tidlig på våren, så var det bare bakker på Husøya.
Posisjon: 62°51,83N 06°32,99Ø
Båtsportkart, serie: 17

Bjørnsund – Fraflyttet «småby» i havet
Helt i sørenden av den beryktede havstrekningen Hustadvika, finner vi fiskeværet Bjørnsund. De små øyene ligger knapt tre nautiske mil utenfor Bud, som er nærmeste bebyggelse på fastlandet i øst.
Bebyggelsen på Bjørnsund er stort sett fordelt på fire øyer, hvor Nordøya og Sørøya gir plass til de fleste av husstandene. Øyene er lave og skogløse, det høyeste punktet er 27 meter over havet på Bjørnøya lengst i sør.
I årene etter krigen bodde det mellom 500 og 600 mennesker på Bjørnsund. Men i 1968 ble fiskeværet avfolket etter vedtak i Fræna kommunestyre. Det ble rett og slett for dyrt å ha folk boende der med skoleskyss til fastlandet, behov for investeringer i infrastruktur og opprensing av havna. De siste innbyggerne flyttet i 1971.



Bjørnsund har et flott «småby-miljø» med hus som er godt vedlikeholdt og står tett i tett. I dag er alle husene ferieboliger, og det drives leirskole her i sommerhalvåret. Hvert år kommer over 1500 skolebarn til øya for å blant annet lære om kystkultur. Hus, boder og brygger blir tatt godt vare på, og om sommeren fremstår Bjørnsund-samfunnet nesten som om det fortsatt var levende befolket året rundt.
På fine sommerdager er Bjørnsund som et paradis, men også vinterstormene kan gi mektige naturinntrykk. En stor og solid molo verner husene mot Atlanterhavet, og innenfor ligger en lun havn med sjøhus, naust og brygger.
På Nordre Bjørnsund er det to flytebrygger for gjestebåter. Den ene ligger rett fram ved moloen, og den andre er lengre inn i havnen til styrbord. På søndre Bjørnsund er det forholdsvis trang innseiling fra sørøst, men god dybde på tre meter inne i havnen. Her er det ingen gjestebrygge, men mulig å fortøye ved privat brygge som er merket med telefonnummer. Det går eventuelt an å spørre om å få bruke kaien i nordøst.
Posisjon: 62°53,07N 06°48,76Ø
Båtsportkart, serie: 18

Finnøy – God tilrettelagt havn
På nordsiden, vest for moloen, går man inn til gjestehavna på Finnøy. Deretter er det bare å følge bukten innover forbi Finnøy Havstuer helt til endes og inn til styrbord. Der kommer man til en 120 meter lang flytebrygge som det fortøyes longside til.

LONGSIDE: I den lune gjestehavnen på Finnøy fortøyer man longside. unknown
Finnøy ligger omkranset av store og små holmer ytterst på Romsdalskysten nord for Harøya. Finnøy og Harøya er forbundet med en lang molo med veiforbindelse. Den første bosettingen på Finnøy ble etablert så sent som i 1864. Da flyttet Oline og Nils Olsen ut her fra naboøya Sandøya. Sønnen deres, Nils N. Finnøy, var en hendig kar som jobbet som smed og lagde utstyr til fiskerne, og i 1902 lagde han sin første båtmotor. Dette var en firetakts glødemotor som fikk navnet Finnøymotoren. Fabrikken som han startet er på Finnøy fremdeles, men i dag har de spesialisert seg på propeller og gir.
I havnens flotte servicebygg rett ved siden av gjestehavnen står en semidiesel fra 1934 som yter 100 hk ved 300 omdreininger i minuttet utstilt. Hvis du er heldig så får du oppleve at denne blir startet opp! Det er som musikk å høre på.

Finnøy Havstuer med sine sjøboder og bygninger ytterst i havnen er et gammelt handelssted som i dag brukes som hotell, restaurant og opplevelsessenter. De har blant annet verdens største samling av Norsk Akevitt. De har autorisasjon som «Norsk Akevittskjenkested» av Norske Akevitters Venner, så her kan man få smaksprøver akkompagnert med noen gode historier.
Det er også et flott badeanlegg som heter Håp I Havet på Finnøy. Med fantastisk utsikt mot storhavet kan man nyte innendørs oppvarmet basseng i moderne omgivelser. Gøy for store og små! Der er også badstue og steambad.
Posisjon: 62°48,29N 06°30,73Ø
Båtsportkart, serie: 17
