SEILNORGE – BODØ SEILFORENING:

VINTERLIG: Regattaen «Sjyvotten»arrangeres av Bodø Seilforening i romjula hvert år.
VOTTER: Ekte «sjyvotter» er gode å ha i «Sjyvotten»-regattaen.
VINTERLIG: Regattaen«Sjyvotten»arrangeres av BodøSeilforening i romjula hvert år.
VINTERLIG: Regattaen«Sjyvotten»arrangeres av BodøSeilforening i romjula hvert år.
VINTERLIG: Regattaen«Sjyvotten»arrangeres av BodøSeilforening i romjula hvert år.
VINTERLIG: Regattaen«Sjyvotten»arrangeres av BodøSeilforening i romjula hvert år.

«Sjyvotten» 2018 – frisk seilas i romjulskuling

Seiling om vinteren var nesten utenkelig for noen år siden, det hørte sommeren til.

Publisert Sist oppdatert

I sør tar mange opp båtene på høsten. Men her i nord har vi isfrie havner, og båtene ligger ute hele vinteren. Likevel blir de ikke så mye brukt. Dagene er korte, og med snø på dekket og gode skiforhold i marka er det andre ting som frister. Men det er rart å tenke på at den store båtsesongen her oppe egentlig er fra januar til påske, når hundrevis av båter legger ut på sjøen for å dra på lofotfiske.

I Bodø Seilforening begynte noen ivrige seilere for mange år tilbake å arrangere en regatta i romjula. Etter en mer privat happening ei jul, ble det en offisiell regatta i 2000 eller 2001 og det har siden vært seilt hvert år. På det meste har ti båter deltatt. Ett år var det fire som startet og én som fullførte. Det kan være ganske røffe forhold her på denne tida. Seilasen fikk navnet «Sjyvotten» og «sjyvotter» er da også premien til vinneren.

De første årene romjulsregattaen ble arrangert var kaldere enn de siste. Årsrapporten fra 2002 forteller om åtte startende båter, minus seks grader og vindkast opp i 38 knop. Det var en spennende seilas på flere måter – fem båter fullførte. Det kaldeste jeg selv kan huske er minus 12 og kuling. Vi var så godt pakket inn i klær at det var vanskelig å bevege seg. I tillegg kommer det at for de fleste er det lenge siden sist seiltur. En trenger å justere seg og kople seg på. Da kan det bli litt rare manøvrer i begynnelsen. Men det er også det at vinden om vinteren er mye tettere enn sommervinden og gjør mer ut av seg. Noen seil har røket og noe utstyr gått over bord.

Årets seilas ble avviklet søndag 30. desember. Åtte båter og mye mannskap stilte opp. Det var yr spenning i lufta på skippermøtet – folk gledet seg til å komme ut. Det var lenge siden forrige regatta og lenge til neste. Fint var det å komme på sjøen og spennende å konkurrere igjen. Det var meldt laber til frisk bris, økende til kuling en time etter start. Det vil si at kulingen skulle komme først på vei innover igjen, når vi fikk vinden i ryggen.

VINTERLIG: Regattaen «Sjyvotten»arrangeres av Bodø Seilforening i romjula hvert år.

Men slik ble det ikke, allerede på vei ut fra brygga til startplassen inne i havna kjente vi at kulingen pustet oss i nakken. Revet som vi hadde tatt ut måtte bare tas inn igjen, og genuaen ble beholdt delvis innrullet. Det er alltid litt ekstra spenning ved start med kryss på indre havn. Starter båtene rimelig likt blir det alltid noen styrbord-babord-situasjoner. En kan se fra slag til slag om det virker det en gjør.

Utenfor moloen er det friere, og de fleste valgte å ta lange slag over hele banen. Utover mot første runding, som var Lille Svartoksen, ble det mer sjø og vind, men seilene var satt og mannskapet hadde funnet plassene og oppgavene. Slagene våre gikk bra, men de som hadde for mye seil ute strevde. Båtene foran oss tok store rundinger om Svartoksen og vi vant litt med å gå nærmere.

Neste legg ble med kryss og slør bortover mot Breigrunnen utenfor flyplassen. Det ble god fart. Det blåste jevnt mellom 23 og 28 knop – noen kast var over 30.

Hurtigruta kom inn mot oss og vi krysset i god avstand foran baugen på den. Vi vinket til dem og de hilste med støt i hornet.

Babord runding på Breigrunnen betydde en jibb. Jeg vurderte mannskapet og tenkte å gjøre det enkelt og heller tørne mot vinden. En av båtene foran gjorde det samme, den andre jibbet. Vi kom nær merket, og så bare smalt vi oss rundt. Oi!

Men det virket. Riggen stod og vi var i godt driv etter de andre. Snart var vi på lens innover. Vinden økte og en av båtene foran fikk en skikkelig broach. Vi klarte oss med en liten. Vi surfet på ei bølge inn i moloåpninga og leste 9,5 knop på loggen.

Etterpå møttes vi i klubblokalene for å få resultatene og gjennomgang av seilasen. To seil ble flerret og noe strev hadde det vært, men ingenting alvorlig. Julekake og kaffe smakte bedre enn noen gang.

Det ble en spennende konkurranse. Mens første båt hadde en ledelse på vel et og et halvt minutt, var det bare ett minutt mellom nummer to og nummer fem.

Båtene på de fem første plassene var:

1. «Spleis», Bavaria 33 C, 1:19:12

2. «Lucille», Contrast 33, 1:21:02

3. «Ego», Dehler 38, 1:21:09

4. «Vinna», Arcona 370, 1:21:23

5. «Sofie», Hanse 311, 1:21:58

VOTTER: Ekte «sjyvotter» er gode å ha i «Sjyvotten»-regattaen.