Informasjon fra Bodø Seilforening

Vestfjordseilasen tilbake i 2022

Etter to års pandemistans er det igjen klart for Nord-Norges største regatta – Vestfjordseilasen.

Jens Petter Beranek Holm • I «gamle dager» rodde og seilte folk nordover til Steigen fra Helgeland, ja faktisk helt fra Møre og Trøndelag. På Nordskott og Grøtøya samlet de seg før de samme krysset Vestfjorden for å delta på Lofotfisket.

Vetsfjordseilasen er en hyllest til de gamle sjøfarerne som trosset vær og vind. Vi samles på Nordskott og kappes om å komme først over Vestfjorden. Men i motsetning til de som seilte på høst og vinter har vi i vår moderne tid valgt å foreta seilasen på «feil tid av året».

Vestfjordseilasen begynte forsiktig med 16 båter i 1982, og hadde sin foreløpige topp med 112 båter i 2007. Vestfjorden er stor og det er absolutt plass til mange flere seilere - og 25. juni starter vi seilasen for 39. gang.

Lokalmiljøet hjelper til

Nordskot og omegn bygdelag har tradisjon for å stille med et gedigent havrettsbord kvelden før seilas, og ankomsten til Kabelvåg sammenfaller med avslutningen av Kabelvåg-dagan i regi av Kabelvåg innbyggerforening.

Disse to foreningene har i alle år vært solide samarbeidspartnere for Bodø seilforening og er viktige for å skape den gode rammen rundt seilasen.

Seilasen har, i motsetning til mange andre egne klasser for både vikingskip («Lofotr»), tradisjonsbåter (fembøringer og åttringer) seilskøyter og turklasser i tillegg til de tradisjonelle NOR-ratingklassene.

For den interesserte: Normalt arrangerer tradisjonsbåtene også en egen «oppvarmingsregatta» Skottpeisingen, fredag før vi skal krysse Vestfjorden.

Rutevalget

Så er det dette med «veivalget» da: Skal vi gå for direktekurs, skal vi gå nordlig kurs eller skal vi sette kursen sørlig før vi stevner inn mot Kabelvåg? Under mange av seilasene opplever deltakerne et «stillebelte» underveis (ja det er tidvis helt vindstille også midt uti Vestfjorden) og da kan veivalgene få store utslag.

Enten du seiler tradisjonsbåt, er turseiler eller satser i en toppmoderne «regatta-maskin»: Vestfjordseilasen er en opplevelse du ikke vil gå glipp av og transittetappene blir en ren bonus. Avstanden fra Tromsø til Nordskott er f.eks. 152 nautiske mil, og fra Harstad er det 77 nautiske mil. Sammenliknet med Ushuaia som ligger ca. 8000 nautiske mil fra Nordskott må vi si dere har kort vei

Vi sees på Nordskott 24. juni 2022

PS: Etter gammel tradisjon er det seilerpub på Nordskott allerede på torsdagskvelden den 23. juni.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.