Informasjon fra Bodø Seilforening

VÅR I BODØ: Det er en grunn til at nordmenn stadig snakker om været!

Våren har kommet til Bodø

Jo, våren har kommet til Bodø, selv om det haglet siste dagen i mai når jeg forsøkte å få klippet ferdig plenen mens jeg fortsatt kunne se at den var grønn.

Nils Eldby • Bodø Seilforening har arrangert sitt årlige kurs for nybegynnere. Været kunne nok vært bedre, men de som stilte opp fikk gjennomført kurset, både klasseromdelen, og to dager ute på sjøen. Oppmøtet kunne vært bedre, men her er det bare for oss som forening å se på hva vi kan gjøre til neste år for å få flere til å ville prøve seiling.

Nordland Offshore Race

Nordland Offshore Race sto i fare for å ikke bli arrangert i år da ingen i foreningen hadde overskudd til å ta på seg arrangementet. NOR har med unntak av koronaårene 2020 og 2021 vært arrangert siden 2006. For mange er denne doublehanded-regattaen på vel 115 nautiske mil årets høydepunkt. Vi krysser Vestfjorden to ganger i løpet av litt under ett døgn. Det er lyst hele døgnet, og er vi heldige med været kan det bli en uforglemmelig tur.

Uforglemmelig kan det også bli hvis vi ikke er heldige med været. 2019 var et slikt år. Av 19 påmeldte båter stilte 16 til start, og sju båter fullførte. Båtene som startet regattaen, men som ikke fullførte, husker nok best de ødelagte seilene, eller hvor fullstendig utmattet man kan bli når sjøsyken tar deg.

Tanken på at et slikt unikt og flott arrangement skulle dø hen etter å ha overlevd covid var utenkelig, så jeg tok på meg ansvaret. Arrangementet skulle forenkles litt før og etter, men den fantastiske regattaen skulle være som før.

Ni påmeldte

Til tross for iherdig markedsføring på Facebook, og lovnad om godt vær fikk vi bare ni påmeldte båter. Når vi i utgangspunktet ikke er så mange merkes det veldig godt når noen som normalt ville seilt skal i konfirmasjon, bryllup, 50-årsdag eller hva det måtte være. Noen venter også til siste liten for å kunne se langtidsvarselet før den endelige avgjørelsen. Det er likevel all grunn til å se på hva vi kan gjøre for å få med flere.

Det som imponerte mest i år var de tre påmeldte båtene fra Harstad. All respekt for de som ikke bare vil seile Nord-Norges tøffeste regatta, men som på toppen av det hele melder seg på etter at meteorologene har meldt sterk kuling til storm på Vestfjorden, og de skal seile 100 nautiske for å komme seg fra hjemmehavn til start. Mot sør-vest kuling, eller laber storm! Hjemturen kan derimot bli fin.

Vi prøver igjen 19. august

Torsdag morgen, to dager før regattaen skulle starte, tok vi et møte i Bodø hvor det var stor enighet blant de lokale seilerne om å utsette arrangementet. Litt tidlig å ta en slik avgjørelse to dager før, og ikke på skippermøtet, men hensynet til de tilreisende fra Harstad gjorde at vi bestemte oss så tidlig.

Nordland Offshore Race er derfor flyttet til 19. august. Da er det ikke lengre like lyst om nettene, men for oss som er vant med å seile i en landsdel hvor det store deler av sesongen er lyst 24 timer i døgnet vil nok noen timer i skumring ha sin sjarm. Statistisk er det også seks grader høyere temperatur i august, og ikke fullt så mye vind. Med mindre vind tar det lengre tid, vi får noen timer ekstra hvor vi kan konkurrere mot hverandre, og så er det jo uansett like forhold for alle som deltar.

Vi ønsker derfor at flest mulig melder seg på NOR 2023 når vi litt senere på sommeren legger regattaen ut på sailrace.no

Både lokale seilere, ikke fullt så lokale, harstadværinger, tromsøværinger, alle, uansett hvor dere måtte komme fra, også søringer. Kanskje er det noen som fortsatt ferierer i vår landsdel, og som kan tenke seg til å bli med å seile NOR. Dere er velkomne.

Tirsdagsregattaene

Tirsdagsregattaene er i gang. Oppmøtet har vel vært som det pleier å være i starten av sesongen: Det er god plass til flere båter. Nytt av året er at vi ikke har skippermøte hvor vi møtes før regattastart. Løypen offentliggjøres på Facebook noen timer før start, og er det noen som ikke har båt kan de melde sin interesse på Facebook-gruppen Bodø Seil. Nesten som under pandemien.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.