Bodø Seilforening

Havets herligheter: Kvelden før Vestfjordseilasen er det samling med havrettsbord på Nordskot i Steigen.
Tradisjon: Regattaen bygger på tradisjonen med fiskebåtenes samling på Nordskot og Grøtøy før kryssingen av Vestfjorden på vei til Lofotfiske.

Vestfjordseilasen 2018 - tradisjonsrik regatta for 37. gang

Lørdag 30. juni arrangerer Bodø Seilforening Vestfjord­seilasen for 37. gang. Dette er Nord-Norges største regatta, og det har også etter hvert blitt en regatta med mange fine tradisjoner.

Publisert Sist oppdatert

Litt historikk: Fra gammelt av vet vi at fiskere fra Vestlandet, Trøndelag og sørlige deler av Nordland fulgte kysten nordover når det var tid for å dra på Lofot-fiske. Siste stopp før kryssing av Vestfjorden var gjerne Grøtøya og Nordskot i Steigen.

Vestfjordseilasen har tatt tak i denne tradisjonen, og regattaen ble første gang arrangert i 1982. Fra Nordskot har seilasen gått til ulike plasser i Lofoten; Svolvær, Nyvågar, Henningsvær og de siste årene til Kabelvåg.

I 1982 startet det 16 båter, og foreløpig rekord i antall startende båter ble satt i 2007 med 112 båter.

De siste årene har deltakerantallet ligget i området 60–70 båter.

Regattaen har klasser for tradisjonsbåter (åttringer og fembøringer), seilskøyter (for eksempel Colin Archer seilskøyter), vikingskip (Lofótr fra Borg har vært med i flere år), turklasser og ordinære regattaklasser (NOR Rating).

Bodø Seilforening har et meget godt samarbeid med Nordskot & Omegn Bygdelag og Kabelvåg Innbyggerforening. Disse er sterkt deltakende i å skape en flott ramme rundt seilasen. For mange av deltakerne er Vestfjordseilasen en totalpakke, der selve seilasen bare er en del av det hele.

På Nordskot arrangerer Grendelaget seilerpub på torsdagen og et gedigent havrettsbord med alskens herligheter fra havet på fredagen.

For mannskapene på nordlandsbåtene er nok også tradisjonsbåtenes egen regatta, Skottpeisingen, på fredagen, et høydepunkt.

Lørdagen er det alvor for alle og enhver. Første start går klokken 8 om morgenen, og så er det knivskarp konkurranse fram til mållinjen passeres ved innseilingen til Kabelvåg i Lofoten.

Kabelvåg-dagan har sin avslutning denne dagen, og det er et yrende liv med en mengde aktiviteter på torget i byen. Noen hundre seilere er jo også med på å sette sitt preg på byen denne ettermiddagen og kvelden.

Selv om seilasen foregår i den indre delen av Vestfjorden, fokuserer Bodø Seilforening på sikkerhet, og Vestfjordseilasen seiles etter World Sailing’s Kappseilingsregler 2017–2020 og NSFs sikkerhetsbestemmelser for tur- og havseilas. Tradisjonsbåter, seilskøyter, vikingskip og båter i turklasse seiler etter sjøveisreglene.

Det stilles krav om at alle båter (utenom tradisjonsbåter og vikingskip) skal være bygd og utrustet etter NSFs sikkerhetskategori 4 med unntak av kravet om håndholdt VHF i World Sailing Regulations 3.29.05.

Vestfjordseilasen er ikke bare en regatta, men så absolutt en totalopplevelse i vakker nordnorsk natur, og på denne tiden av året har vi det «lyst heile natta».

Normalt vil det også være muligheter for deltakelse selv om en ikke disponerer egen båt.

Ta gjerne kontakt via Bodø Seilforening på Facebook eller Bodø Seilforenings hjemmeside: www.bodoseilforening.no. Vestfjordseilasen er også på Facebook med egen side.

Velkommen til Vestfjordseilasen 2018. Ship o’hoi.