BODØ SEILFORENING

NORDLYS: Nordlyset danset vakkert over Helnessund.
NORDLYS: Nordlyset danset vakkert over Helnessund.
NIRVANA: Årets Fjordomseilingen hadde svært vekslende vindforhold, fra vindstille til 23 m/sek. Det var også fint vær og nordlys om natten.
NIRVANA: Årets Fjordomseilingen hadde svært vekslende vindforhold, fra vindstille til 23 m/sek. Det var også fint vær og nordlys om natten.
HENNINGSVÆR: Godt fortøyd i Henningsvær og klare for klatrekafeen.
HENNINGSVÆR: Godt fortøyd i Henningsvær og klare for klatrekafeen.
OVER VESTFJORDEN: «Vilja» i fint driv over Vestfjorden.
OVER VESTFJORDEN: «Vilja» i fint driv over Vestfjorden.

Utfordrende seiling og dansende nordlys

Siste helg i september arrangerte Bodø Seilforening for tredje gang Fjordomseilingen – tre dager i Vestfjorden på slutten av sesongen med gode dagsetapper og rute som legges opp etter været.

Publisert Sist oppdatert

Fjordomseilingen er en uformell regatta. Vi setter opp en startlinje og en mållinje så de som ønsker det, kan se hvem som har vært raskest på dagens etappe.

Båtene «Julie», «Muligheten», «Baba Yaga», «Spleis» og «Nirvana» seilte ut fra Bodø fredag morgen med 8–9 m/sek vind fra øst, blå himmel, sol og 16 grader.

I vindstille på Landegodefjorden

Vi var så vidt ute av Nyholmsundet da den ene båten etter den andre slet hardt for å unngå broach i vindkastene som kom ned over Rønvikfjellet.

Det varte ikke lenge før vindforholdene ble bedre, men like fort som vinden kom, ble den plutselig borte igjen, og som under Nordland Offshore Race i slutten av mai, lå båtene plutselig i vindstilla på Landegofjorden. Det så ikke særlig lovende ut med tanke på at vi skulle nå Henningsvær (52 n mil) før dagen var over.

Båtene var på dette tidspunktet noe spredt, og det ble en del skuling mot de øvrige båtene for å se hvordan de gjorde det. Hvem som først startet motoren er ikke godt å si, men det gjorde nok avgjørelsen lettere for de øvrige båtene. Heldigvis gikk det ikke lenge før det kom vind, og resten av turen til Henningsvær gikk unna på en kryss med 10–12 m/sek vind fra nordøst.

En øl i klatrekafeen

Fremme i Henningsvær hadde vi samling på Klatrekafée­n til en velfortjent øl eller brus. Dit kom også «Vilja» som hadde måttet starte 2–3 timer senere ut fra Bodø.

Lørdag formiddag seilte vi ut fra Henningsvær med Helnessund i Steigen som dagens mål. Vi hadde fortsatt blå himmel og sol, og en uvanlig høy temperatur til å være så sent på året. Vi hadde 16–17 m/sek fra sørøst, havstrømmen som går sørover på Lofoten­-siden av Vestfjorden, og bølger fra både sør og øst. Man kan trygt si at turen til Helnessund ble utfordrende.

5 av 6 båter seilte over mot Nordskot for så å gå innaskjærs med motor ned mot Helnessund. Den siste båten gikk mer rett mot Helnessund og inn mellom de tallrike skjærene og grunnene. Utpå kvelden møttes de fleste av de totalt 20 seilerne til en øl eller to på klubbhuset til den lokale båtforeningen.

Nordlys i Helnessund

Kveldens mest uheldige var nok de to nederlandske seilerne som lå i havnen i Helnessund. De hadde håpet å få se nordlyset, men da nordlyset danset over himmelen rett etter midnatt, lå de i sin dypeste søvn.

Søndag var det meldt 8–10 m/sek fra sør-øst. Dagen startet likevel med lite vind, og et par av båtene benyttet anledningen til å få ned et par seil som ble skadet på vei mot Helnessund. Så var det bare å kaste loss, og sette kursen mot Bodø.

23 m/sek

Vinden økte etter kort tid til 16–17 m/sek fra sørøst, og var i perioder oppe i 23 m/sek. «Nirvana» og «Muligheten», som hadde skadet forseilene dagen før, måtte bruke motor i tillegg til storseilet. De øvrige båtene fikk en utfordrende dag for seil på turens siste dag. Etter 5–6 timers seiling var båtene tilbake i Bodø etter å ha lagt bak seg ca. 130 n mil i løpet av tre dager.