Hamnholmen

Trygg havn i uminnelige tider

Kontrasten mellom vinden utenfor og stillheten i havnen er underlig. Og i havnen kan du fortsette å forundre deg over alle sporene du finner etter forfedrene dine.

Publisert Sist oppdatert

Vi går sydover fra Kosterøyene mot Smögen på Bohuslän-kysten. Vinden øker fra sørøst og det mørkner når vi når Fjällbackas ytterskjærgård. Vi studerer kartet og søker uthavn i nærheten med le for vindretningen. Vi har seilt lenge og vil hvile oss, og har liten lyst på nattseilas i urent farvann. Noen få mulige havner gir le for vinden fra øst, men det kan bli utfordrende å krysse seg inn de smale åpningene. Og når vinden dreier på sørvest i løpet av natten, har vi samme problem når vi skal ut – og vi har liten lyst til å bli liggende værfast nå.

Vi ser noen master stikke opp mellom de nakne holmene et par streker om babord. Kartet viser et ankersymbol mellom noen små, men høye holmer der en smal vik skjærer dypt inn mellom de to som så lovende heter Hamnholmen og Skutholmen. To mindre holmer beskytter viken fra sydsydøst, og de skaper er lite basseng med plass til seilhåndtering før man går inn i selve havneviken. Men det aller beste er at det ser ut til å være hele tre innløp til havnen, fra nordøst, sydøst og sydvest. Det betyr at vi uansett vindretning kan komme oss ut igjen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER