Mariann Askjer og Sveinung Andersen tar høstferien langs svenskysten.

Tar høstferien langs svenskysten

Mariann Askjer og Sveinung Andersen fikk en pangstart på turen lørdag, med frisk medvind og sol fra Vallø i Tønsberg til Väderöarna i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har kledd oss godt og da fryser vi ikke! Det blåste omkring 10 m/s og vi brukte 7 timer fra Vallø til vi hadde fortøyd inne i Strömsund. 45 nautiske mil, forteller Askjer. Paret seiler en Two Star 36 som de har hatt glede av siden 2014.

– Positivt med høsten er at vi alltid finner plass til å fortøye og og at vi stort sett har sjøen for oss selv. Da besøker vi steder der det er overfylt på sommeren. Vi synes det er ekstra hyggelig å få en lang tur før båten tas opp for vinteren. Da har vi på en måte fått nok og da er det ikke så trist at båtsesongenen er slutt for året. Da er det kort tid til våren og ny seilsesong, mener den ivrige seileren.

SLØR: Skarp vinkel og høy fart sydover langs svenskkysten søndag.
LØRDAG: Paret brukte syv timer på etappen fra Vallø til Väderöarna.
SØNDAG: Skarp slør fra Väderöarna til Skjærhamn, en seilas på 6,5 timer.

Alt nådd målet

Søndag, andre dag av ferien, ble også en effektiv seildag. Paret nådde feriens mål, Skärhamn på Tjörn.

–Vi benyttet vi oss av den gode vinden og seilte 41 nautiske mil til, og brukte bare 6,5 timer. Vindstyrken var den samme som på lørdag, men vi fikk vinden litt mer forfra, forteller Askjer. På søndag var både storseilet revet, og genuan litt innrullet.

I dag, mandag, skal paret bruke i Skärhamn, før kursen går nordover i korte etapper.

Nå skal vi seile innaskjærs nordover og se mange av de kjente stedene der det er fullt med båter om sommeren. Nå på høsten har vi god plass. Nå har vi hatt Strömsund for oss selv på Väderöerna, forteller den ivrige turseileren.

SOLNEDGANG. Sola går ned i havet fra svenskekysten.
ALENE: 36-foteren i Strömsund på Väderöarna.
LONGSIDE: Strömsund på Väderöarna tilbyr langskipsplass.
SKÂRMAMN: Godt med plass i havnene langs svenskekysten på denne delen av året.

Ivrige turseilere

I sommer var Limfjorden i Danmark målet.

–Vi startet fra Vallø, Stauper, Tromøysundet, Grimstad, Brekkestø og derfra tok vi over til Thyborøn og gikk ikke Limfjorden vestfra. I Limfjorden seilte vi til Nykøping Mors, Aalborg og ut ved Hals og til Fredrikshavn. Derfra over til Sverige til Marstrand og nordover. Vår høsttur nå er vår tredje Sverige-tur i år, og vi har brukt både 17.mai-helgen og Kristi himmelfartshelgen til seiling, forteller Askjer.

– Jeg er lektor på en videregående skole og har høstferie. Sveinung har tatt ut ferie den samme uka siden 2017. Vi bruker alltid båten i påskeferien og pinsen også, forteller Askjer.

Mer krevende

Paret koser seg i sin eldre raske seilbåt fra 80-tallet, men forteller at en seilas så sent på året er mer krevende.

–Høsten er kaldere så man må være påpasselig med å kle seg godt, og vinden er ofte sterkere og mer ustabil om høsten. Det må vi ta hensyn til. Derfor planlegger vi turen etter været. Vi avtaler ikke å møte folk på bestemte steder om høsten slik vi kan gjøre om sommeren. På høsten er det vær og vind vi gjør avtalene med, forklarer Askjer.

ÅPENT: Skärshamn er klar til å ta i mot gjester også utenfor sesong.
IDYLL: Det blomstrer fremdeles langs kysten.

.