KOSTERSUND: Det største bryggeanlegget ligger mellom de to store Kotserøyene, festet til nord.
KOSTERSUND: Det største bryggeanlegget ligger mellom de to store Kotserøyene, festet til nord.

Koster er Sveriges første marine nasjonalpark

Sjarmerende Koster byr på finnes 6 000 ulike arter i havet, og et levende korallrev i Kosterfjorden, men det er også fint å sykle på de bilfrie øyene.

Posisjon: Sydvest for Strömstad

N58°53´ Ø11°01´

Skjærgården rundt Nord- og Sydkoster er Sveriges første marine nasjonalpark. Her finnes 6 000 ulike arter i havet, og et levende korallrev i Kosterfjorden.

På begge øyene tar man seg enklest frem på sykkel, og i de fleste gjestehavnene er det flere muligheter til å leie sykler.

Både Nord- og Sydkoster ble befolket på 1300-tallet og det var i første rekke folk som flyktet unna svartedauden som slo seg ned her.

På 1700-tallet ble øyene snauhugget for å gi materialer til alle båtbyggeriene på Kosterøyene, og på 1800-tallet så den berømte Kosterbåten dagens lys. En bred, klinkbygd båt som i begynnelsen ble brukt til fiske og som senere ble en populær fritidsbåt i glassfiber.

Kosterøyene har et antall gjestehavner og naturhavner fra Nordkoster i nord og sørover mot Ursholmen og Ramsö.

Gjestehavnene som har brygger ligger i første rekke i Kostersundet og rundt Sydkoster (Brevik, Kyrkosund og Ekenäs). Kostersundet, som deler de to øyene, har de fleste gjesteplassene ved Bopallen på Nordkoster og Långagärde på Sydkoster. Mellom de to øyene går det en kabelferje.

Velger man Långagärde er det ikke lange veien til Kosters Trädgårdar. Et interessant sted der man driver en spesialisert form for dyrkning i form av permakultur. Det som dyrkes på Kosters Trädgårdar får man kjøpt i gårdsbutikk, og her finnes også en restaurant.