MEKTIG: Den store gjestehavna på Marstrand ligger mellom Södra Strandverket og ferjeleiet.

Marstrand er nerven i båtlivet på Bohuskysten

Marstrand er en svært populær sommerby cirka 20 nautiske mil nord for Göteborg.

Publisert

Posisjon: Nordvest for Göteborg

N57°53´ Ø11°36´

Marstrand ble grunnlagt allerede på 1200-tallet av Håkon Håkonsson og ble underlagt Sverige først i 1658 etter freden i Roskilde.

Samme år begynte man å bygge Carlstens festning som ligger midt på Marstrandsön. Det høyeste tårnet ligger rundt 100 meter over havet, og her oppe har man en fantastisk utsikt over hele skjærgården.

Festningen har også vært brukt som fengsel, og en av «gjestene» var den berømte stortyven Lasse-Maja som satt innesperret her i 27 år.

Om man besøker fangehullene på festningen forstår man ganske raskt hvorfor hver femte fange ikke overlevde vinteren...

Marstrand var under en lang periode også en viktig fiskehavn, og allerede på 1500-tallet var Marstrand sentral under sildefisket. På 1800-tallet opplevde Marstrand en ny glansperiode, denne gangen som badested. Både Sveriges kong Oscar II og andre fornemme gjester ble lokket til øya og de staselige badeanleggene Societetshuset og Marstrands Varmbadhus, også kjent som Båtellet og nå Marstrands Kurhotell.

Marstrand kan tilby det aller meste, men særlig er det det gode tilbudet av hyggelige restauranter og kaféer som lokker mange.

Idyllen kan by på rundt 250 gjesteplasser ved flytebrygger mellom ferjeleiet og Södra Strandverket. Sundet er imidlertid ganske trafikkert og dermed urolig. Et bra alternativ for den som vil ha en rolig natt er gjestehavna på Koön ved Ringens varv på den andre siden av sundet.

NY: De to nye fergene som også tar kjøretøy har ikke samme sjarm som elfergen.
Fergen kom overfylt med publikum som skulle se matchseiling i Marstrand. To netter var mer enn nok.

.