Med vindkast på over 20 m/s ble en Bostrøm 37 reddet av Redninsgselskapet søndag 5. juli

Redningsaksjon under heftige forhold

En skadet soloseiler fikk assistanse fra Redningsselskapet utenfor Arendal.

Publisert Sist oppdatert
SKADET: Redningsselskapet fikk mannskap om bord i seilbåten hvor soloseileren lå skadet.

– Vi hadde 40 oppdrag i går, de fleste med førerløse båter som hadde slitt seg, men også med båtførere som fikk problemer med den sterke vinden, forteller Hasse Lindmo, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet. Han forteller at de har fått en stor økning av oppdrag dette året, men at båtfolk flest er flinke.

Utfordrende aksjon

Det ble en spektakulær redningsaksjon utenfor Arendel søndag ettermiddag. Vindstatistikken fra Torungen Fyr viser at det var over 20 m/s i vindkastene under aksjonen. Redningsselskapets skøyte RS «Inge Steensland» møtte seilbåten ca 15 nm rett øst for Torungen Fyr, og fikk båten på nordsiden av Tromøya.

– Det var Hovedreningssentralen som koordinerte aksjonen. Seileren har alene i båten og var blitt skadet, og hadde vondt både i hode og rygg. Da vi kom om bord lå han under dekk, forteller Lindmo.

Redningsselskapet fikk en mann over i seilbåten av type Bostrøm 37, og fikk den trygt i havn.

BERGET: Båten på vei inn Tromøsund for egen maskin med mannskap fra Redningsselskapet til rors.

Store krefter

En fritidsbåt i kategori A skal tåle slike forhold som i går, men båten som ble reddet hadde både brukket bom og fillerevet storseil. Båten har rullemast, hvor hele storseilet var rullet ut. Redningsselskapet har ingen formening om foranledningen til problemene seilbåten fikk, men mye tyder på at soloseileren har fått problemer med riggen.

– Flere båter har i dag fått problemer i vinden. Her fra RS «Inge Steensland» som måtte bistå bistå en seilbåt utenfor Tromøya. Danskeferja mellom Hirtshals og Kristiansand er innstilt i kveld. Vi oppfordrer båtfolket til å gjøre som Color Line. Hold dere i havn, oppfordrer Redningsselskapet. Det blir tøft vær i flere dager fremover.

Fra Skagen til Risør

Det var Oslo-mannen Thore Guldahl som ble berget av Redningsselskapet. Han har blitt intervjuet på brygga i Arendal av NRK.

– Jeg fikk først problemer med storseilet i den kraftige vinden. Jeg klarte å fikse det en gang, men så skjedde det igjen. Seilbåten gjorde en kraftig vending i den grove sjøen, så storseilet revnet og bommen ble slått mot skuta og knakk tvert av, uttaler seileren til NRK.

Han forteller at han la ut tidlig for å krysse Skagerrak før været, men at vinden kom tidligere enn beregnet. Han ble kastet over ende av båtens bevegelser og slo både rygg og hode.

KREFTER: Bildet viser hva stiv kulig kan gi av konsekvenser,