Breddeansvarlig i europatoppen
Breddeansvarlig i europatoppen

Breddeansvarlig i europatoppen

Per Christian Bordal kan mer enn å rekruttere nye seilere i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Per Christian Bordal er bredde- og rekrutteringsansvarlig i Norges Seilforbund, men en god stund før han ble det, var han en både ivrig og god jolleseiler. At gamle kunster ikke er helt glemt – og at det han forteller når han underviser eller praktiserer som trener ikke er helt udatert – viste han under den første europacupen i den nye enmannsjolleklassen RS Aero.

39 SEILERE FRA 9 NASJONER. Cupen foregikk i Barcelona med 39 seilere fra ni nasjoner, og i Bordals klasse var det 21. Og han viste at han kan, og var ikke snauere enn at han gikk hen og vant klassen sin foran svenske David Axen og latviske Richards Zvilna.

Bordal hadde serien 2-1-1-2-5, og han strøk en 5. plass.

ALTERNATIV VOKSENTRIM. – Jeg kjøpte meg en RS Aero i sommer, og jeg tenkte å få litt trim med den som alternativ til å løpe meg en tur. Men i praksis fikk jeg ikke tid til så mye seiling som jeg hadde tenkt. Da jeg fikk informasjon om at den første europacupen i RS Feva skulle gå i Barcelona, syntes kona mi at jeg skulle reise dit.

«Nå har du tilrettelagt for så mange i 15 år, så dit synes jeg du skal dra», sa hun.

– Og da gjorde jeg det, forteller Per Christian Bordal.

Les også: Vil ha jollepappaene ut på sjøen

STIV ETTER 3 MINUTTER. I Barcelona stilte arrangøren med ferdig riggete båter, så det var bare å ta med seg seiltøyet.

– Jeg dro ut på en treningstur kvelden før cupen startet. Det blåste 5–6 m/sek og var maks hengeføre, og etter bare 3-4 minutter var lårene helt stive. Etter en kort stund tenkte jeg at her er det bare å komme seg inn igjen, ellers klarer jeg knapt å gå av stølhet når seilasene begynner, forteller Bordal.

Første seilasdag var det lettere vind, 3–4 m/sek og dagen etter enda litt løyere.

– Heldigvis, sier Bordal, som mestret forholdene godt.

– Det var litt vekslende vind med vekslende trykk, slik at jeg nok profiterte på «gammel rutine».

Siste dag blåste det mye og var, ifølge Bordal, «sjukt store bølger». Da ble seilasene avlsyt, men Bordal var av dem som prøvde seg utpå likevel.

RIG 7. Bordal seilte i klassen «RS Aero Rig 7». I likhet med Laser-klassen har også RS Aero ulike rigger, og Rig 7 har et seil på 7,4 kvm. Rig 5 og Rig 9 har henholdvis 5,2 og 8,9 kvm seil.

Les også: Full fart i RS Aero

ALDRI FOR GAMMEL. Selv om europacupen representerte et friminutt fra jobben som bredde- og rekrutteringsansvarlig i Norges Seilforbund, klarte ikke Bordal helt å legge ifra seg jobben hjemme:

– Det slående er at at mens det ute i Europa er helt vanlig at man seiler jolle til man er 70 år eller ikke orker med, så gir de fleste seg her når man er 21 år. Det må vi definitivt se å få gjort no med; det er jo så moro!