Veteraner seiret i ny klassiker

Franck Cammas og Charles Caudreliier krysset mållinjen tidlig idag morges etter nesten 29 dagers rundtur i Atlanteren.

Publisert Sist oppdatert
RASKEST: Franck Cammas er skipper på «Edmond de Rothcild».
RASKEST: Franck Cammas er skipper på «Edmond de Rothcild».

Franck Cammas og Charles Caudrelier gikk i mål i dag morges etter 29 dager til sjøs i vekslende forhold. Den nye regattaen for Ultime trimaranene med start og mål i Brest har ført deltakerne til et rundingsmerke øst for Rio de Janeiro og rundt Robben Island ved Cape Town og kan bli en klassiker i tomanns havseilas. Regattaen var også ny i den forstand at den førte båtene inn i et område de normalt ikke seiler i jorden rundt seilasene, lenger syd enn under de transtaltiske seilasene og nærmere vestkysten av Afrika. Det har vært føffe forhold underveis. Alle har måttet søke havn for reparasjoner og den aller nyeste av Ultimene, Thomas Colvilles «Sodebo» måtte bryte løpet ved Cape Town.

Overtok båten tidligere i år

De to erfarne skipperne overtok kommandoen på «Maxi Edmond de Rothschild» i slutten av april i år og debuterte med seier i Fastnet Race i august. Cammas og Caudrelier var de første til å jibbe seg langs kysten av Marokko og ledet regattaen fra den andre natten i sjøen, med unntak av de 13 timene og 40 minutter det tok å reparare båten i Salvador de Bahia. Deretter tok det dem bare to dager å gjenerobre ledelsen som de har holdt i resten av seilasen. 

BREST: «Macif» hadde 1500 nm igjen da Cammas gikk i mål. «Actual Leader» ligger 105 nm bak «Macif«. «Sodebo» ga seg etter rorskade i Cape Town.
BREST: «Macif» hadde 1500 nm igjen da Cammas gikk i mål. «Actual Leader» ligger 105 nm bak «Macif«. «Sodebo» ga seg etter rorskade i Cape Town.

Erfarne co-skippere

Nøkkel til suksessen er båten som etter to års utvikling nå har satt standarden for Ultim trimaranene. Ikke minst skyldes det også Franck Cammas (46) og Charles Caudrelier (45) som har vært spesielt dyktige til å håndtere båten. Begge har enorm erfaring og Cammas var Årets Seiler både i 2012 og 2013, Caudrelier i 2018. De vant Volvo Ocean Race sammen i 2012 på «Groupama 4», og Charles Caudrelier vant på egen hånd som skipper på «Dongfeng Race Team» i 2018. I det franske offshoremiljøet er disse to allerede legender etter å ha vunnet flere av klassikerne som Transat Jacques Vabre, Jules Vernes Trophy og Route du Rhum. Deres erfaring og forståelse av hvordan man håndterer en stor flerskrogsbåt har satt dem i stand til presse båten til det ytterste gjennom hele seilasen. De har seilt de 17.084 nautiske milene med en snittfart på utrolige 24.8 knop.

Fin test

Franck Cammas uttalte igår: - Havet blir mindre når man seiler i en slik båt, og regattaen ga oss en fin mulighet til å teste båten skikkelig. Vi så hva som kan gå istykker, hvilke deler som blir fort slitt slik at vi nå kan foreta utberdinger. Det var et virkelig interessant race, særlig for dem som skal forberede seg for jorden rundt seilas. 

Les: Heftig start på Brest Atantiques

Edmond de Rothchild
Edmond de Rothchild