MODERNE: «King One» er haltonn-klassens raskeste båt, og er favorit for å vinne NM. Den har også mesterskapets høyeste måletall.

– Ikke regattaseiling, men en lek

Det mener halvtonn-seiler Kjell Arnesen før NM starten i Sarpsborg.

Publisert Sist oppdatert

– Ta resultatlisten fra Hvaler Rundt så vet dere hvem som vinner NM, skriver Kjell Arnesen i en epost til SEILmagasinet. Han er medeier i halvtonneren «Double Duck». Han mener at IRC-reglen ikke fungerer og at «Modern» båtene er overlegne. «Modern» halvtonnerne er pimpa båter med ny rigg, ny kjøl og ror og ofte ombygget cockpit. Originalt hadde de fleste halvtonnerne brøkdelsrigger med lensetakler og stor genua. De moderne båtene har forstaget festet høyere opp på masten, fokk, og seiler uten lensetakler. De har også masthead spinnaker som er mye større.

FOKK: «King One» har en fokk i stede for genua, og en spinnaker som går helt til mastetoppen.
PIMPA: Nessy 94 «Midnight X» er en av to jentebåter. Nassyen har fått ny cockpit i løpet av vinteren.
RASK: Martin Kamperhaug har nytt seiloppsett på Nassy 94 «Late Bloomer» i år.
RASK: «Antheor» har genua og lensetakler, men karbonmast. Båten skal i følge måletallet være den nest raskeste.

 

Syns det fungerer

– Vi følger den internasjonale klasseklubben, og mener IRC-reglen fungerer. Det blir bare en «modern»-båt med i NM i år, og hvorfor den er favoritt henger også sammen med mannskapet om bord. Det er alltid noen som er villig til å trene mer, og bruke mer penger på båt, seil og utstyr. Slik er det i alle klasser, mener Espen Bakkerud som er leder for klassen i Norge.

Halvtonnerne seilte opprinnelig under IOR-reglen. Under IOR var 150 prosent genua lønnsomt. Under IRC blir dette seilet straffet. Båtene hadde en maksimalgrense på måletallet, og seilte regatta uten måletall. Under NM seiler båtene med måletall, og de raske båtene har høyere måletall og må derfor seile fortere enn de trege.

– Det er et ønske om å seile scratch, slik som på 80-tallet, men det kan bli dyrt. Eierne må da kjøpe ny seil, enten større eller mindre for å tilpasse seg måletallet, sier klasseklubblederen.

Martin Kamperhaug har jobbet litt med Nessy 94 «Late Bloomer». Han skal nå seile med et mindre forseil og en større spinnaker. Noen båter tester også ut båtens vektplassering og det kan se ut som at det er lønnsomt med litt vekt i skroget som presser baugen ned og løfter rumpa, mener Bakkerud.

– Hva er vitsen med NM i klassen. Det er flaut at NSF står bak dette, noe ingen vil innrømme. Halvtonklassen er ikke regattaseiling med en lek, mener Kjell Arnesen.

NM: Norgesmesterskap i Halvton ble for første gang arrangert av Sarpsborg Seilforening i 2023.
JUNIOR: «Abelone» er under NM en juniorbåt.

 

 Mer rettferdig

De fleste halvtonnerne, bortsett fra de moderne har lensetakler. Dette blir straffet under IRC og ORC. Straffen skyldes til dels en politikk hvor båter som er enklere å seile skal dra fordeler.

– Lensetakler blir nå mindre straffet under IRC. Det gjør at de originale båtene får et mer gunstig måletall. Det er nå derfor mindre fordelaktig å sette på ny rigg på disse båtene, mener Bakkerud.

Det stiller 15 båter til start i NM. Det er det samme som i fjor. Til neste år er det VM igjen i Norge, og Bakkerud mener denne sesongen er en mellomsesong. To av Norges raskeste halvtonnere står lagret innendørs og er til salgs.

Sjekk resultatene her