Britannia blir kriminalsak

Sigurd Coates hadde ingen problemer med å bevise at 120 foteren som har stått leveringklar ved Sulumbayaverftet i Arkhangels er hans «Britannia». Dermed blir verftets direktør politianmeldt for forsøk på svindel og kan havne i fengsel

Publisert Sist oppdatert

I forrige kapittel i sagaen om kongeyachten «Britannia» hørte vi at verftet hadde overmalt båtens navn og omdøpt henne til «Tsar Peter» og hevdet at båten som befant seg i verftshallen var en annen en Coates` «Britannia». Sigurd Coates var selv i Arkhangels i forrige uke der han stilte opp på verftet sammen med namsmannen på stedet ledsaget av syv uniformerte politifolk. Uheldigvis for verftet hadde Coates den eneste nøkkelen som passet til båtens salonger der glasskapene var gravert med navnet «Britannia». Coates kunne også dokumentere at nummeret på maskinen også var identisk med hans egne kontraktspapirer for båten og det var derfor ikke så vanskelig for namsmannen å konkludere hvem som var dens rettmessige eier.

Namsmannen var også rask til å påpeke at verftets omdøping av båten og forsøk på å tilrane seg henne rammes av russisk kriminallovgivning. Verftsdirektøren og muligens også eieren vil nå bli tiltalt for forsøk på tyveri og kan bli straffet med fengsel.

Likevel er det nå klart at «Britannia» ikke kommer fri fra verftet på denne siden av vinteren. Flere forhold må til tross for tidligere dommer i Coates´ favør gjennom nye rettsinnstanser før båten endelig kan frigis. Disse kan ta inntil fire måneder.

Onsdag 12. november kommer sekretæren i den britiske Association of Yachting Historians, Rosemary Joy til KNS medlemsmøte i klubblokalene på Dronningen. Hun vil ha med seg et unikt filmmateriale som viser seiling med «Britannia» og bygging og seiling med J-båten «Endeavour». Da vil publikum også få stifte bekjentskap med Sigurd Coates som vil fortelle om de siste videverdigheter i «Britannia»-saken.