«Britannia» solgt til England

Går alt som avtalt, forflyttes kongeyachten «Britannias» fra Son til Cowes i løpet av kort tid. En lokal stiftelse overtar båten, men dagens eier Sigurd Coates blir med i stiftelsesstyret og får bruksrett til båten.

Publisert Sist oppdatert

Sigurd Coates lyktes ikke med å skaffe partner for å fullføre ferdigstillelsen av replikaen av den berømte britiske kongeyachten som han de siste 15 årene har hatt under bygging, først ved Solombala verftet i Arkhangelsk og siden høsten 2009 ved bøya i Son.

Etter en dramatisk dragkamp med eieren av verftet, den russiske  oligarken Andrey Igoroveech Dubinsky lyktes han i å få båten ut av Russland sommeren 2009. Ferden langs norskekysten fra Vardø til Soon ble den reneste triumfferden for den standhaftige Mossemannen, men dessverre var nå kassen tom og båten har siden ligget i Son i synlig forfall.

Sigurd Coates hadde nå brukt sine siste reserver, og «Britannia» vokste til en stadig større klamp om foten. Båten har i flere måneder ligget til salgs og det har vært flere interesserte kjøpere, men slik det nå ser ut, havner den berømte båten hos en britisk stiftelse som vi gi båten hjemmehavn der den opprinnelige «Britannia» også hørte hjemme, i Cowes på Isle of Wight.

Kontrakt er undertegnet av begge parter og så snart kjøpesummer er på plass skal «Britannia» taues til Cowes der sluttarbeidene skal gjennomføres. Båten vil blant annet få ny rigg, tilsvarende den «Britannia» hadde de siste årene den seilte i britisk farvann. Med Bermudarigg blir båten lettere å håndtere og de nye eierne skal etter sigende bruke båten aktivt både i hjemlandet og i Middelhavet.

Det hyggeige sett med norske øyne er at Sigurd Coates blir med på lasset. Ha går inn i styret i stiftelsen og får bruksrett til båten to uker hvert år. Det vil nok sukre en ellers bitter pille for nordmannen som lenge lå an til å realiasere et av Norgeshistoriens mest spektakulære lystbåtprosjekter. Hva han får for båten vil han ikke ut med, men at prisen er vesentlig under det han selv har betalt synes åpenbar.

Prosjektet har vært en stor påkjenning for Coates som på et tidspunkt i 2006 var så lei av hele «Britannia» at han brente modellen av båten i peisen hjemme.