SJØEN FOR ALLE

Flere kjøpere enn brukte seilbåter

Stor etterspørsel etter brukte seilbåter, melder meglerfirmaene, men det må være relativt nytt.

– Vi merker en høyere etterspørsel etter seilbåter, enn motorbåter, erfarer Jon K. Ebbestad i Norsk Lystbåtformidling. Han mener at det er mest etterspørsel etter båter mellom 38 og 40 fot, og at kjøperne vil ha tre lugarer.

Fra motor til seil

– Vi ser flere førstegangskjøpere. Vi ser også en tendens til at eiere av eldre motorbåter vil bytte den inn til nyere seilbåter, forklarer Ebbestad. Kjøperne vil gjerne ha godt utstyrte båter, og de med mye utstyr går raskere. Baugpropell er helt klart ett pluss, om det er rullemast eller ikke spiller mindre rolle.

–   Kjente båtmerker er enklest å selge, Bavaria er helt klart etterspurt, opplyser Ebbestad.

Han mener også at det er en styrke at selgeren har en detaljert historikk av båten.

Få bruktbåter

– Vi merker at det er solgt få båter de siste årene. Det er ikke mange brukte nyere seilbåter. Etterspørselen er høyere, erfarer Ebbestad. Han opplever at prisene ligger litt høyere i år, enn i fjor. Han har også solgt båter over prisantydning.

Båter fra 80 og 90-tallet er for gamle for det store markedet. Båtene bør helst være nyere enn 10-15 år.

Brukte motorbåter over en million er tyngre å få solgt. Kjøperne er også mer opptatt av drivstofforbruk.

Sesongen starter nå

Det er rundt Sjøen for Alle at bruktbåtene blir lagt ut i store tall på Finn. 16. mars var det bare 308 båter, mor over 1000 i tidligere år på samme tid. Sen vår kan nok være en av grunnene. 

Det er flest Bavaria, 57 stykker. Bare 124 av båtene er nyere enn 2005, og i størrelsen mellom 35 og 40 fot kun 38 båter. En 10 år gammel Bavaria 38 selges for rundt 750 000,-.

 

 

 

 

 

 

ETTERSPURT: Bavaria er lettsolgt på bruktmarkedet, men den bør være godt holdt.