Skipper Gjermund i godt karnevalselskap.
Gjermund Jamtveit gir Elisabeth og Grethe innføring i bruk av plotter.
Under karnevalstiden i Brasil tar man frem finstasen og fjærprakten. Dette gjelder for også tillseilende nordmenn.

Slitsom moro for «Jageren»

– Karnevalet er en slitsom tid i Brasil, forteller Knut Lande, mannskapsmedlem på Gjermund Jamtveits Ovni «Jageren», som krysset Atlanteren i  ARC 2010.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: I Florianopolis er det in at gutta kler seg ut som damer, fikk Knut Lande ( i midten) erfare. Alle foto: Knut Lande/ "Jageren".

– Men vi har alle hygget oss veldig da, forsikrer Knut Lande, som har seilt med Gjermund Jamtveit siden han første gang «haiket» med han på en etappe for et par år siden.

Under karnevalet lå «Jageren» i Florianopolis, syd for Rio de Janeiro. Lande oppsummere karnevalet som en blanding av høy musikk. trommer i gatene, opptog med sambadronninger og ikke så rent får «caipirianer» og øl.  De fleste deltakerne har med egne kjølebager, men det er også salg av drikkevarer og god mat.

Bråkete og vennlig

Ifølge mannskapet om bord i «Jageren» er noe av karneval-kunsten å komme seg hjem i tide. Noe de også har klart, ifølge Landes eget utsagn. For å ivareta sikkerheten holder militærpolitiet utkikk fra flere vakttårn, i tillegg til at helikoptre svever over sentrum. Karnevalstiden er nemlig også høytid for kriminalitet.

– Vi opplevde karnevalet som en bråkete, men likevel vennlig sammenstimling av festglade mennesker. Vi hadde med oss klokker, kamera og penger når vi var ute, og vi så mange brasilianere med lommebok på baklomma.

«Karne-mar»

I Florianopolis er det påfallende mange mannfolk som kler seg ut i dameklær og vi ble fotografert sammen med noen av disse festglade menneskene.

– Vi var også på karneval i marinaen hvor vi har båten, Karnemar (mar = hav) som de sa. Dette var en veldig hyggelig kveld hvor vi ble meget godt mottatt av de lokale seilerne. Mange brasilianere liker å praktisere engelsken sin.

«Jageren» har den siste tiden hatt besøk av Elisabeth og Grethe, henholdsvis nabokona til Gjermund og kona til Knut. Damene har fått med seg en fin seilas fra Ihla Grande.

– Lett vind aktenfra som i lange tider førte til at vi hadde spridde seil med genakker, fokk og storseil.  Damene var med på vaktene og fikk innføring i bruken av kartplotter. Litt bleke på første etappe fra Rio, men fra Grande brukte de sjøsykeplaster «Scopoderm» festet bak øret og det hjalp, skriver Knut.

Mot Argentina

«Jageren» seiler nå sydover til Mar del Plata i Argentina, men gutta regner med å få stempel i passet som viser at vi har vært innom Uruguay på veien.

– Kanskje vi stopper i Rio Grande. Målet vårt er å være i Mar del Plata rundt 3. mars og møte «Anna Mari» fra Oslo, som har vært i Antarktis.