Informasjon fra Bundefjorden Seilforening

ALENE: Frode Tobiasson satser solo med sin spreke Sun fast 3300.

Bundefjorden Seilforenings eneste soloseiler

Det har etter hvert blitt mange regattaer som tilbyr single handed (SH) klasse, men det er ikke alltid så mange deltagere. De fleste seiler jo double handed (DH).

Frode Tobiasson •  Å seile regatta alene er gøy og ikke så vanskelig som mange kanskje tror. Man må jo jobbe hele tiden og får ikke tid til å kjede seg. Så blir man også veldig godt kjent med båten.

Selv har jeg gått til anskaffelse av en SF 3300 med en autopilot fra NKE som fungerer veldig bra – faktisk så bra at jeg foretrekker å jibbe med autopiloten fremfor «manuell» styring. Dette er tillatt i alle SH/DH klasser. Gennaker er blitt det mest vanlige, og kanskje det enkleste. Men man må trene litt på å utføre alle operasjonene alene så det er lurt å bli fortrolig med hvilke vindstyrker man er komfortabel med. Tenk alltid på å ha god plass hvis noe skjer. Når man er alene tar alt litt lenger tid og det er ikke lurt å ha le kyst (eller båt!) for nær! 

Frode Tobiasson er den eneste eneste sosloseileen (SH) i Bundefjorden Seilforening. Her fotografert i Skagen.
SUN FAST 3300: «Argo» plassert i Bundefjorden.

Mye vind kan være en utfordring alene, særlig i starten, men med riktig seilføring og gode forberedelser i land er mye gjort. Ikke for mye seil er min erfaring. Noen ganger er faktisk lurt å starte med bare storseil, så har man god oversikt og skaper ikke trøbbel for seg selv eller andre.

Onsdagsregattaene er lærerike, men det er faktisk best å seile solo på litt lengere regattaer. Seilskift og rundinger er litt færre enn på baneregatta. Imidlertid er jo ikke Skagerrak plassen hvor man seiler for lenge uten utkikk, så man må kjenne seg selv og vite hvor langt man tåler å holde det gående når man velger regatta. Færdern og Hollender’n er innenfor min rekkevidde, men mange klarer mye mer.

Det finnes en rekke regattaer i Oslofjorden som tilbyr litt lengre dagseilaser, som Tristein Rundt, Asker Rundt osv , men som sagt skulle jeg gjerne sett at flere valgte SH-klassen! Litt kjedelig i å seile solo i DH rent mentalt, man har jo litt dårlig utgangspunkt. 

Bonusen er at når man kommer i land treffer man utrolig mange hyggelige seilere som alle villig deler ut tips og råd til hvordan man skal gjøre ting. Så er det bare å dra hjem og trene!

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.