Ny i Bundefjorden Seilforening

– Foreningen har tatt godt imot meg

Anne Berggraf vokste opp med seilbåt og har seilt over Atlanterhavet. Men først i voksen alder har hun skaffet seg sin egen båt og blitt medlem av Bundefjorden Seilforening.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 kjøpte Anne Berggraf en HR Misil II. Vi ber henne fortelle litt om seg selv og sin seilerbakgrunn.

– Jeg vokste opp med seilbåt og tilbrakte sommerferiene med familien i båten frem til jeg var 12 år, da min far, som var en pasjonert seiler, gikk bort, forteller Anne.

– Båten lå på Paddehavet ved Ulvøya, så vi har tilbrakt mange timer i Bundefjorden og Indre Oslofjord. Vi hadde først en Vega og senere en Ballad som ble innkjøpt og hentet i Kristinehamn i Väneren tidlig på 1970-tallet. Jeg har spesielt gode minner fra KNS-cruisene om sommeren, husker Anne.

– Det var alltid like spennende å komme til et nytt sted og se hvilke kjente båter som var der. Det er gode minner med sol, bading, fisking og mye å finne på med de andre barna som var med, sier hun.

Hadde planer om jordomseiling

– Jeg har alltid hatt et ønske om å få meg min egen båt, men har ikke hatt tid eller har villet ta ansvaret alene. Men så mente min mann at han måtte få seg en hobby, og gikk med på å teste båtlivet, forteller Anne.

– Det går rykter om at du har seilt på de syv hav?

– Jeg hadde en gang en kjæreste som var med om bord i «Berge Viking» på første etappe i Whitbread Round The World, og vi snakket om en gang å seile jorden rundt. Det ble det ikke noe av, men jeg fikk oppfylt en drøm om å seile over Atlanterhavet, da jeg var med i ARC i 2009. Gode venner la ut på jordomseiling med en Jeanneau 42,5 og vi seilte inn til 3. plass i vår klasse etter snaue 16 døgn til havs. Jeg gjør det gjerne igjen, men ikke med min båt. Og neste gang, kanskje et annet hav?

Hyggelige, interesserte folk

– Hvordan er du blitt tatt i mot som nytt medlem i Bundefjorden Seilforening?

– Jeg synes vi er blitt fint tatt i mot. Det er mange hyggelige folk som er interessert og lette å spørre om det er noe, mener Anne.

– Man må alltid bidra selv, og jeg synes det er hyggelig å prate med folk og prøver å gjøre mitt. Vi har fått fin oppbacking på å være med på regattaer, noe jeg egentlig ikke hadde tenkt å være så mye med på, forteller hun.

– Jeg var så heldig å få være med et par ganger på Bjørn Strand Jacobsens båt «Diva». Med tilbud fra andre også, fikk jeg selvtillit til å starte med egen båt. Og så var det jo så moro!

– Da jeg backet ut fra Færderseilasen fordi jeg ikke følte jeg var klar for en så lang seilas med egen båt, fikk jeg også flere tilbud om å være med i andre båter. Det syntes jeg var veldig hyggelig. Neste år er jeg med, enten i egen båt, eller om jeg får være med noen andre, slår Anne fast.

Flere damer til rors

– Er det noe vi kan gjøre bedre for å ta i mot nye medlemmer?

– Noe som hadde vært veldig bra å ha i seilforeningen, er seilkurs for ikke så erfarne seilere. Det hadde jeg blitt med på! Og så synes jeg det er veldig synd, og rart, at det ikke er flere damer bak roret. Der kunne man kanskje gjort noe, mener Anne.

Fant båten i Sverige

– Hvordan kom du over båten din?

– Som sagt har jeg lenge tittet på båt. Men jeg har vært veldig usikker på hva jeg skulle se etter, usikker på alt det praktiske som jeg ikke kan om båt, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle få båtplass, sier Anne.

– Men jeg ble også pushet av en bekjent som er en meget erfaren seiler, og som ga meg noen råd og sa: Kom deg på sjøen!

– Jeg tittet på finn.no i fjor sommer, men fant ikke noe jeg ville ha. Det er helt utrolig hvordan mange presenterer båtene sine til salgs, med dårlige bilder, rot og dårlig standard. Så jeg ga det opp, men fikk det for meg at jeg skulle titte på blocket.se, forteller Anne.

– Jeg la inn priskriterier, sted, størrelse på båt, og da dukket annonsen med «Sveriges fineste Misil2» opp. Selv om jeg ikke kan så mye om båter, vet jeg at Hallberg-Rassy er kvalitetsbåter. Jeg falt for linjene, at den var pen og holdt i god stand og så elsker jeg det gule skroget, smiler Anne.

– Jeg viste annonsen til min jordomseilervenn som sa, hvis ikke du tar den, tar jeg den. Vi fikk kontakt med selger og kjøpte den usett på telefonen, og vi angrer ikke på det. Nå er den Norges fineste Misil, den har til og med en liten jernovn for kalde dager, forteller hun.

HR Misil II: Anne Berggraf er strålende fornøyd med størrelse, linjer og farge på sin HR Misil II.
HR Misil II: Anne Berggraf er strålende fornøyd med størrelse, linjer og farge på sin HR Misil II.

– Hva slags forbedringer trenger den?

– Vi har gjort en del oppgraderinger. Riggen har vært gått gjennom, vi har fått ny rulle til forseilet, ny bom, strammeløsning til akterstaget, nytt storseil og vi har reparert en sprekk i roret. Ellers er det litt småreparasjoner vi må gjøre, og vi lærer litt etter litt. Vi er utrolig fornøyde med båten. Den er en helt topp størrelse for oss, den er håndterbar og seiler fint.

Det startet med småturer

– Hva med sommeren, ble det seiltur i år?

– Det ble flere turer, men ikke så lange ad gangen. Vi har to firbente venner som ikke kan være med, og det passer oss utmerket å ta småturer og bli kjent med båten under forskjellige forhold, øve oss på ankring og legge til her og der, oppsummerer Anne.

Vi takker henne for praten, og håper vi har fått et nytt medlem som vil ha glede av seiling i mange år fremover.