Informasjon fra Bundefjorden seilforeing

UNGE FORBILDER: Aron og Ana.

Hvorfor skal barn begynne å seile?

En ny seilsesong er i emning, og forhåpentligvis vil mange nye barn stifte kjennskap med sporten. Men hvorfor skal egentlig barnet begynne å seile, og hvorfor skal foreldre introdusere sporten for sine håpefulle?

Eirik Havfer Rønjum • På leting etter svar har vi snakket med to unge seilere i Bundefjorden. Aron er 25 år og trener Norgescup-gruppen for optimist. Han har vært trener i seilforeningen i mange år. Blant annet for Ana da hun startet som nybegynner i klubben. Nå har Ana blitt 17 år, og er selv trener for nye kull med ferske seilere.

Startet på sommerleir

For både Aron og Ana begynte seilkarrieren med sommerleir i Bundefjorden. Ana husker dette som en perfekt start:

– Jeg var ikke så seriøs i starten. Det var gøy med sommerleker ved vannet. Og så var det sosialt. I begynnelsen var det skummelt å seile når det blåste mye.

– Det må blåse mye, det er da det er gøy, sier Aron. Han begynte å seile ganske sent, da han var ti år. Og likte det.

– Det var bare kult å seile. Kanskje var det frihetsfølelsen?

Begge begynte etter hvert å konkurrere. De deltok i Nordisk mesterskap i Optimist, og de seiler fortsatt aktivt ILCA-jolle. Det store målet for sesongen er NM i Tønsberg. Sammen med seks andre i klubben eier de også en Melges 32. I fjor vant de NM.

– Den går skikkelig fort. Kanskje den rakste båten i hele Norge, mener Aron.

Ikke dyrt å komme i gang

At seiling må være dyrt er verken Ana eller Aron enige i. Begge begynte, som de fleste andre, seilekarrierene i lånte båter fra seilforeningen.

– Det er ikke båt og utstyr som koster, men all reisingen hvis man satser, mener Aron.

Og det skal man ikke gjøre for tidlig. Både Aron og Ana skal være ledere på sommerleiren til Bundefjorden, og er veldig enige om én ting: I begynnelsen skal det bare være gøy.

– Seiling er en sport du kan drive med hele livet. En av seilerne på brygga her er nesten 90 år, sier Aron.

– Det blir aldri kjedelig, det er forskjellig hver gang på grunn av vær og vind. Det kan også være en fordel å kunne seile senere i livet, og å være komfortabel med sjø og hav, mener Ana.

– Så, hvorfor skal vi foreldre få barna våre til å begynne å seile?

– De blir selvstendige i ung alder. Og det er en sport for hele familien. Jeg tror foreldre synes det er kult å være med på turer, sier Aron. Ana er enig. I familien diskuteres det hvert år om det er mamma eller pappa som skal få gleden å være med å seile i Gardasjøen i påsken.

– Det er fint å gjøre det sammen, tror det har gitt oss et bedre forhold til foreldrene våre, avslutter de.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.