BUNDEFJORDEN SEILFORENING:

OVER TIL 29ER: Regjerende norgesmester i Optimist, Sarah Thodesen,  vil i år forsøke seg i 29er.
OVER TIL 29ER: Regjerende norgesmester i Optimist, Sarah Thodesen, vil i år forsøke seg i 29er.

Optimisme i jollegruppen

Styremedlem og sportssjef for joller, Dag Rosmo, gjør opp status i forbindelse med at han slipper til nye krefter i Bundefjorden Seilforening.

Publisert Sist oppdatert

«Målet i 2009 er at vi skal ha både bredde og toppnivå på nivå som gjør at vi har en kritisk masse. Med kritisk masse mener vi at det er nok aktive seilere på de forskjellige nivåene til at det kan satses utover et minimum. Målet er at vi i 2009 har minst én seiler med fra optimistgruppen i europamesterskapet, og 2–3 til nordisk. Denne formuleringen er hentet fra vår Strategiplan for Optimistene i 2006.

Fra tilnærmet null seilere for 15–20 år siden, har Bundefjorden Seilforening de siste årene bygd en av Norges største og beste grupper av optimistjolle- og laserseilere. I tillegg har vi hatt toppseilere i Europajolle og 29er.

Er det viktig å være stor?

Nei, men det er viktig å ha kritisk masse. For 30–35 år siden herjet Bundefjorden resultatlistene i Optimistjollen, 15 år senere var det ingen optimistseilere igjen.

I dag starter vi rekrutteringen før påske med tiltak som informasjonsskriv til skoleklassene, uforpliktende informasjonsmøte ved påsketider, tilgang på gode utleiebåter, sommerleire og lave priser. Årlig har vi nå rundt 15 nybegynnere i Optimistjollen.

Er det viktig å bli best?

Ikke nødvendigvis, men vi tror at fremgang er den faktoren som betyr mest for seilerens motivasjon. Fremgang oppnås blant annet ved å følge prinsippet «mindre prat – mer seiling». Dette gjelder ikke minst for foreldrene, som er viktige støttespillere.

Hvor mye bør en jolleseiler seile? Like mye eller mer enn de som man vil slå i regatta.

Veien er målet

Vi tror at den enkelte treningsøkt og den enkelte seilas i seg selv må være motiverende og tjene som mål. Ved siden av fremgang, er faktorer som tilhørighet og trygghet vesentlige. Ingen utøver kan over lang tid prestere hvis motivasjonen hovedsaklig består i (en liten mulighet til) å vinne noe langt der fremme, enten det er NC eller OL.

I Bundefjorden Seilforening har vi regattaer for våre optimistseilere hver onsdag. Her er premieutdelingen viktig for seilerne, også fordi våre storbåtseilere (som har regatta samme dag) får sett og applaudert våre optimistseilere. En premie, en vaffel og litt oppmerksomhet er ikke å forakte for en ung idrettsutøver.

I tillegg har vi sammenlagtpremiering på vår årlige fest i Nordstrandshuset, med flotte premier og mye oppmerksomhet. Onsdagsregattaen er en viktig arena for våre yngre regattaseilere der vi jevnlig har rundt 20 båter på startlinjen.

Norgescup-nivå

Sportslig sett ble 2016 en god og aktiv sesong for optimistjolleseilerne fra Bundefjorden, med Kristoffer Rosmo som klubbtrener, og Thomas Kjellstrand som trener på NC-regatta. Totalt trente åtte seilere i NC-gruppen. Vi fikk flere pallplasseringer for våre seilere i de enkelte regattaene.

Jesper Moberg kvalifiserte seg til sitt andre VM, som fant sted i Portugal. Sarah Thodesen kvalifiserte seg også til VM, etter to EM tilbakelagt.

Bundefjorden Seilforening har nå vært representert i Optimist-EM og/eller -VM sammenhengende siden 2009! Sarah ble også norgesmester i Optimist på andre året.

Fire av gruppens seilere seilte nordisk i Danmark. Bundefjordens lag tok bronse i NOK Lag Cup – en sterk prestasjon. I 2017 går Sarah over i en spennende 29er satsing.

Laser-gruppen

2016 ble et aktivt år for vår gruppe av rundt åtte unge laserseilere med Peer Moberg som trener. Gruppen trente både i Bundefjorden og Moss, og hadde et utstrakt treningssamarbeid med andre foreninger. Med Caroline Rosmo har Bundefjorden fått frem en internasjonal toppseiler på Youth-nivå i Laser Radial.

Carolines prestasjoner toppet seg med sølv i ILCA Youth Laser Radial VM i Dublin. Hun vant videre NC sammenlagt og ble beste jente i NM. Hun var dessuten Norges representant i World Sailing Youth World Championship på New Zealand.

Våre yngste laserseilere, Fredrik Andresen og Tobias Bakke, er også over i Laser Radial fra 4.7, mens Sindre Bakke og Øystein Homstvedt prøvde seg i Laser Standard under NM og oppnådde henholdsvis sølv og bronse i første forsøk!

Bundefjorden Seilforening støtter ALLE våre jolleseilere - uansett båtvalg og ambisjonsnivå.

Stafettpinnen som styremedlem og sportssjef for joller i Bundefjorden Seilforening går nå videre til nye krefter, og jeg takker for meg i denne omgang.