Nei til utbygging i Sandspollen
Nei til utbygging i Sandspollen

Nei til utbygging i Sandspollen

Miljøverndepartementet har stadfestet at det ikke skal bygges ut i Sandspollen i henhold til Hurum kommunes reguleringsplan.

Publisert Sist oppdatert

FOTO: Sandspollen i Hurum danner en naturlig havn. Foto: Axel Nissen-Lie.

Hurum kommunestyres vedtak av 28.mars 2006 om ny reguleringsplan for Sandspollen er avvist av Miljødepartementet i medhold av Plan- og bygningsloven § 27-2.

Vedtaket kommer som et resultat av at Fylkesmannen i Buskerud ved flere anledninger har fremmet innsigelser til flere av tiltakene i Hurum kommunes reguleringsplan om utbygging for Verpen.

Den aktuelle reguleringsplan som Fylkesmannen har fremmet innsigelser på gjelder forslag om utbygging av servicebygg på inntil 100 kvm, utvidelse av småbåthavnen i Sandspollen, utvidelse av næringsområdet, og utvidelse av havneområdet i nord.

Gledens dag

I et skriv signert Erik Solheim fra Departementet av 20.mars 2009 står det at Miljøverndepartementet ikke stadfester reguleringsplanen for endring av del av reguleringsplan for Verpen i Hurum kommune.Departementet mener de tiltakene Fylkesmannen har innsigelser til ikke er i samsvar med nasjonal strandsonepolitikk, og tar innsigelsesen fra Fylkesmannen til følge. – Dette er en gledens dag, sier Generalsekeretær i KNS Jan- Erik Næss.

I strandsonen

Det aktuelle området omfattes av rikspolitiske retningslinjer for planlegging i kyst- og sjøområder i Oslofjordregionen av 9.juli 1993, og ligger i strandsonen. Etter de rikspolitiske retningslinjene bør det i strandsonen ikke finne sted bygging som kan redusere natur- og kulturmiljøet og muligheten for rekreasjon og fiske, heter det i skrivet fra Miljødepartementet.

Mindre bygg ok

Fylkesmannens innsigelser gjelder de tre sørligste pirene i småbåthavnen i Sandspollen, som Fylkesmannen får departementets medhold i at vil ødelegge buktens naturlige avgrensning for havnen, både utfra friluftsinteressene og landskapskvalitetene i området.

Videre mener Fylkesmannen at det nå som småtbåthavene begrenses, vil det heller ikke være behov for servciebygg på 100 kvm. Miljødepartementet erkjenner at det kan være behov for et bygg, men når det ligger så nærme sjøen bør dette begrenses i størrelse.

Når det gjelder de nye næringsområdene var disse planlagt utvidet nedenfor veien mot sjøen, som i hovedsak ligger innenfor 100-metersbeltet langs sjøen. Departementet mener derfor at det ikke bør tillates ny næringsbebyggelse mellom sjøen og veien.