Utlendingene kommer
Utlendingene kommer

Utlendingene kommer

Palmesus og lysegrønt vann er for de fleste av oss nordmenn symbolet på den ultimate charterdrømmen. Men det finnes faktisk seilere som ser på våre norske fjorder som den mest eksotiske seilerdrømmen.

Publisert Sist oppdatert

STORT FOTO: Seiling i Lyngsalpene er populært blant utenlandske turister Ved forstaget her står Hasse Bauer og ser utover fjellene  Foto: Oskar Kihlborghttp://www.kihlborg.se/  FOTO T. H: Boreal Yachtings seilbåt på tolk i Lyngen: Foto: Ørjan Bertelsen.

Da Seilas besøkte Paris-messen i desember snublet vi over en stor stand med flotte bilder av norske fjorder og fjell. Franskmennene ser nemlig på seiling i Norge som noe av det mest eksotiske og spennende som finnes. Dette har flere av våre gene charteroperatører for lengst oppdaget.

Nautic Sailing  og Lilleås Yacht Service tilbyr turer på Vestlandet og over Nordsjøen, mens Boreal Yachting i Tromsø byr på seiling nord for polarsirkelen. Du kan også leie katamaran på Østlandet.

Ole Henrik Nissen-Lie

– I fjor leide vi ut ti båter til en delegasjon fra New York Yacht Club som ville seile i Sognefjorden. Ni av ti som leier båt av oss er utlendinger, sier Ørjan Wollertsen i Nautic Sailing. Bergensbedriften Nautic Sailing leier ut båter i Norge og i Middelhavet og i Karibia.

– Nordmenn er foreløpig i mindretall, mens seilere- og skientusiaster lengre sør i Europa omtaler de nordnorske farvannene som «den skjulte skatten», forteller tromsøværingen Ivar M. Bertelsen. Han har nylig sagt opp jobben for å satse hindre prosent på utelie av seilbåter med og uten skipper til seiling i Nordland, Troms og Finnmark.

Året rundt

Med base i Bergen leier Nautic Sailing ut 16 båter i størrelsen 30 til 50 fot. Båtene kan leies med eller uten skipper. En Jeanneau 50 DS kan du leie for 30.100 kroner uken nå i vinterhalvåret. Fra april stiger prisen, og i de tre sommermånedene koster det 43.000 kroner uka å leie denne båten, som totalt teller 11 køyeplasser.

Lyngsalpene

Boreal Yachting har base på innersiden av Kvaløya utenfor Tromsø og tilbyr seilferie nord for Polarsirkelen det meste av året. For når fjorden på Østlandet fryser til sørger Golfstrømmen for at nordlendingene kan seile året rundt. Ivar og Emely Bertelsen driver  nå charterbåtutleie på heltid, og tilbyr alt fra seilkurs og dayskipper-kurs til ski-og seil i Lyngsalpene og bareboatutleie for de som vil oppleve den arktiske sommeren eller nordlys-høsten på egen hånd.

Les mer om leie av båt med og uten skipper i Norge i Seilas 1 2009.