
Contest 57 CS – Nederlandsk kvalitetsbåt med sentercockpit
Contest 57CS er et mektig skue, enten du ser den på sjøen eller er om bord.
Contest fra Nederland er kjente for sentercockpit-båter i øverste kvalitets- og prisklasse. 57-foteren som er nominert til «Årets Båt» er splitter ny og hadde verdenslansering noen dager før vår prøveseiling. Verftet hadde 50-års jubileum i fjor. De siste 15 årene har verftet satset på luksuriøse turseilere mellom 40 og 70 fot, som kan spesialtilpasses kundene.
Contest 57 cs er helt klart den mest forseggjorte båten jeg har seilt i forbindelse med «Årets Båt», men også den dyreste. Prisen starter på 1,25 millioner euro, eller 13 millioner norske kroner med moms. Testbåten koster 15 millioner kroner.
Spesialtilpasset
Contest bygger sine båter med vakuumstøpsteknikk. I sandwichkonstruksjonen er det balsa med fibrene på tvers av skroget. Balsabitene er satt opp i terninger med polyester i mellom, noe som hindrer at det blir råte i konstruksjonen om man skulle få en skade.
Byggenummer én har sort skrog. En mørk farge vil ofte avsløre ujevnheter og slurv, men testbåten var helt perfekt.
Båter i denne klassen blir spesialbygget for eieren, og det er eierens ønske om utstyr og luksus som drar opp prisen. Testbåten har klimaanlegg til 200.000, 3DL seil til 300.000, hydrauliske rulleseil til 450.000, elektriske vinsjer og landgang til 200.000, elektronikk til 500.000 pluss mye mer.
Modellprogrammet til Contest er i ferd med å bli fornyet. Båtene har fått mer moderne linjer, og seilegenskapene har blitt bedre. 57-foteren har en todelt cockpit med en avskjermet avdeling i front for gjester.

Stor for to
Contest har som mål å lage letthåndterlige seilbåter. Selv de største modellene skal kunne håndteres av to. Elektronikk og hydraulikk tar hånd om de store kreftene, og en kraftig baugprop-ell gjør det enkelt å manøvrere.
Men Contest 57 CS er et skip og veier nesten 30 tonn. Selv om man har all verdens hjelpemidler veier fortøyningstampen mer enn en liten påhengmotor, og fenderne er så store at de må bæres med hendene over skulderhøyde. Båtens størrelse er i grenseland for at man kan bli fristet til å ha en profesjonell skipper, for å gjøre det mer komfortabelt. Båten er også i en størrelse hvor man fort ønsker en enda større båt, da det er kjekt med mannskapslugar og jollegarasje, noe denne ikke har. Med båter i denne størrelsen kan det være trøblete å gå til kai. Det enkleste er derfor å slippe ankeret, og ta jolla til kai, men på Contest 57 cs må den henge på davider.
Båten har også et meget høyt fribord, så fra en flytebrygge må du være akrobat for å komme om bord.
Og eie en slik båt krever at man enten leier inn profesjonelle, eller har mye tid til å gnukke og gni. I denne klassen skal det skinne.
Tung men rask
Vi hadde flotte seilforhold under vår testseilas. Båten var utstyrt med Sélden rullemast med rod-vant. For første gang fikk jeg se North 3DL seil på en rullemast. Vantene var høyglanspolert og av en slik art at man helst vil unngå å ta i dem, i redsel for å lage fettflekker. Dekksutstyret er av beste klasse, og det meste er levert fra Ronstan. Verftet henger med i utviklingen og har valgt lette løsninger som myke sjakler for feste av blokker.
Vi hadde fralandsvind fra fem til åtte sekundmeter. Med gennaker spratt loggen raskt opp i over ni knop. Jeg ønsket å presse den opp på kurs, og hadde den effektive vinden godt foran tvers uten problemer, men noe særlig lengre opp mot vinden ønsket ikke gutta fra verftet at jeg skulle skjære.
Med lang vannlinje og gode seil var vi helt klart den raskeste båten på vannet den dagen, og båten holdt god høyde på kryss. Å styre en slik skute er en majestetisk opplevelse, men selve roringen er helt problemfri. Styreopplegget er helt uten friksjon, og roret er fint balansert.


Elegant, men moderne
Det oser kvalitet av Contest 57 CS, ikke bare på dekk, men også under dekk. Håndverket, utstyr og løsninger er av ypperste klasse. Båten har en løsning under dekk som Najad og Hallberg-Rassy. Teller du antall køyer og lugarer blir du ikke imponert. Her har man ikke forsøkt å presse inn mest mulig, men heller å lage store, rommelige løsninger. Eierlugaren er under cockpiten, og forut er det to gjestelugarer hvor den ene har køyesenger.
Dekkshuset har store vinduer og slipper in mye lys, men du må nærmest stå på tå for å se ut, selv om dørken er hevet noen fot. Det finnes to vinduer i skroget, men disse er relativt små. Salongen er som på et eksklusivt hotell. Her hadde jeg aldri turt å servere tacomiddag eller en bolle med suppe under seilas. Jeg ville også vært redd for å sette meg ned med seiltøyet på.
Byssa er i gangen mellom akterlugaren og salongen. Har er det fryser, microovn, kaffemaskin med mer, men med kun et lite vindu mot cockpiten blir byssa kun en arbeidsplass. Jeg ville spandert et vindu ut mot sjøen også.
For stor
Contest 57 cs er imponerende, men båten er for stor for turseiling i hjemlige farvann etter min mening. Båten egner seg bedre for kjøpere som ønsker å seile langt, eller å ha båten liggende i Middelhavet. Den koster mye penger, men 1,3 millioner euro er slett ikke ille for en slik båt om man sammenligner med Najad og Oyster. Contest har en 40-foter på tegnebrettet. Etter å ha seilt 57-foteren må jeg si at den ligger tett opp til hvordan min drømmeturseiler bør være. En fornuftig båt, men selv med beskjedene 40 fot et godt stykke unna hva jeg noen gang kan få råd til.
Eieren av båten vi seilte har nok lagt til to millioner kroner, men så har båten til gjengjeld steget en klasse opp.