De norske seilerne sliter i VM åpningen

Godkjent for Elin Samdal, to svarte flagg for Cathrine Gjerpen og en tung dag for starbåtseilerne den andre dagen i ISAF VM. Nå venter vi på Ynglinjentene

Publisert

Elin Samdal ble 8 og 16 og er totalt 18 etter første dag og er innenfor kvoten av OL-nasjoner. Leder gjør kinesiske Lijia Xu med to førsteplasser. Med 18. og 16. plass hadde de norske Stargutta ingen god dag på Cascaisfjorden. Laget ligger nå på 23 plass med 52 poeng. Franske Xavier Rohart og Rambault Pascal leder regatten med 7 p. Kristian Ruth fra Asker ligger helt nede på en 56. plass, men er 25. beste nasjon. I Laser skal 29 OL-plasser fordeles etter regattaen.

Imorgen starter ynglingene sin regatta og de norske jentene har ladet opp til VM-start med sightseeing

De norske yngling-jentene Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed ladet opp med sightseeing i Cascais-området dagen før dagen. Etter en avkoblende rundtur, gjorde de siste finpuss på båten foran torsdagens VM-start.

Siste ukes trening har ført til at jentene har fått god fart på båten, og det er en optimistisk trio som starter i sitt første VM sammen i yngling. Målet er å bli blant de ti beste nasjonene, og kvalifisere båten til OL i Beijing.

De tre jentene valgte å tenke på alt annet enn seiling dagen før sin første VM-start sammen. Mens trenerne tok seg av måling og testing av seil, båt og utstyr, tok jentene seg en sightseeing i det vakre Cascais-området.

- Vi har vært veldig fokuserte den siste uken, og trengte å koble av litt. Det var greit å komme seg unna litt, være sammen bare vi tre jentene, og bruke dagen på noe helt annet enn seiling, sier skipper og olympisk mester Siren Sundby.

Torsdag ettermiddag starter alvoret og kampen for OL-plass i Cascais. Det er en optimistisk trio som stiller til start. Siste ukes trening har vært oppløftende, og alt tyder nå på at jentene begynner å få fart på båten.

- Det har vært en veldig positiv treningsuke. Vi har testet mange seil, og har trent med spesielt fokus på fart. Frem til nå har vi vært nødt til å fokusere mye på grunnleggende tekniske ting og samarbeid i båten, mens vi nå har kunnet tenke mer på å få båten til å gå fort. Tidligere har vi hatt dårligere fart enn de andre. Men nå tror jeg vi nærmer oss de beste, sier Siren Sundby.

Jentene har blant andre trent med den amerikanske båten som ble verdensmester i 2003 og den danske båten som ble Europa- og verdensmester i 2004.

- Målt mot disse båtene har vi gjort det bra. Som ny skipper i ny båtklasse har det vært mye nytt å sette seg inn i for meg. I starten måtte jeg fokusere mye på tekniske ting. Nå har vi fått mange flere timer sammen i båten, oppgavene blir automatisert, og da er det mye lettere å ha fokus ut av båten og ha mer oppmerksomhet på å få båten til å gå fort. Nå kjenner vi hverandre bedre, og kommunikasjonen er blitt mye tydeligere, sier Sundby.

 I Cascais er det mye vind, og krevende forhold. Dette innebærer litt andre utfordringer enn i de foregående regattaene ynglingen har seilt.

- Utfordringen er å seile smart. Det blåser mye, og det blir ganske fysisk tøff seiling som igjen blir mer teknisk krevende. Det er ikke så mange vindskift her, vinden kommer stort sett fra samme retning. Men styrken kan variere mye, og da gjelder det å unngå vindhullene, fortsetter Sundby.

Trener Thomas Guttormsen er optimist etter det han har sett på treningene. Målet for VM er klart.

- De har gjort en god jobb her nede. Samspillet i båten fungerer bedre og bedre, og det gir positive utslag på farten i båten. Det kommer til å bli et veldig tett og spennende VM, og det er mange flere enn oss som har gjort en god jobb i forberedelsene. Målet er å bli blant de ti beste nasjonene, og kvalifisere båten til OL, sier Thomas Guttormsen.

Torsdag ettermiddag seiler ynglingen sine to første race i VM. Siste finaleseilas i klassen er 11.juli.

Powered by Labrador CMS