Til Sveriges «Höga Kust»

Del 3: Tilbake til travelheten

Da Norma og Jon Erik Saugen møtte travelheten på den svenske vestkysten, lengtet de tilbake til idylliske Bottenhavet med siviliserte seilere, til abborfiske og røkt sik, til skogkledde øyer, badstu og ro.

Publisert Sist oppdatert

Travle Grisslehavn (60.06,00N-18.48,7E)

I Grisslehavn blir vi kjent med fiskeren Tillberg som nettopp kommer inn med en fin fangst av garnfanget torsk. Han forteller at torskebestanden her i Ålandshav er på vei oppover og at han lever godt av sitt fiske. Torsken tåler lav salinitet og finnes derfor helt opp til Norra Kvarken hvor saliniteten er nede i 0,4 %. Her er det flere båter som fisker torsk og leverer til lokale fiskehandlere.

Vi talte hele fem fiskebutikker og folk sto i kø for å kjøpe havets delikatesser. Vi var tydeligvis i ferieland med veiforbindelse til storbyen. Her er et stort «Havsbad-hotell» og ferger til Åland. Kreative Ritva, kona til vår fisker, driver sin suvenirbutikk på kaia og vi kjøpte måke-mobil lagd av kinnbena på torsk. Vi inviteres om bord til nabobåten og trakteres med kaffe og dopp, samt havneinformasjoner for neste etappe.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER