DELINGSØKONOMI: Flere seilforeninger satser på båtpooler hvor medlemmer får bruke foreningens båter.
DELINGSØKONOMI: Flere seilforeninger satser på båtpooler hvor medlemmer får bruke foreningens båter.

Seilforeningene tenker nytt

Flere seilforeninger satser på båtpooler hvor medlemmer får bruke foreningens båter.

Publisert Sist oppdatert

SEILmagasinet ønsker å inspirere folk til å seile, og informere til et trygt og godt båtliv. Vi samarbeider med en rekke seilforeninger langs hele kysten, og mange av våre lesere er foreningsmedlemmer.

Tidvis får vi høre at seiling er en snobbesport. Slik var det kanskje en gang i tiden, men nå er seiling tilgjengelig for de aller fleste. Mange seilforeninger tilbyr medlemmene å låne eller å leie båter.

Oslo Seilforening eier en J/70 seilbåt samt tre Albin Express og to RS Quest som medlemmer kan disponere via Oslo Seilforenings båtpool. Grimstad Seilforening låner ut Grimstadjoller (selvsagt) til interesserte. Asker Seilforening har to Expresser til bruk for medlemmene, og ønsker spesielt å engasjere ungdommer og damer. På Nesøya kan medlemmene låne RS Feva-joller og en RS Cat16, for å nevne noen.

KNS satser nå på pool-ordning der medlemmer har tilgang til fem kurante J/70 og J/80-båter. Hensikten er å senke inngangsterskelen til seilsporten og fremme kjølbåtseiling. Gjennom tilbudet blir de også del av et seilernettverk og får møte nye venner og mannskap. Alle båtene er nye, og det koster ikke mer å leie seilbåt hos KNS enn medlemskap på et treningssenter.

Vi skal ikke glemme at bak mange av de gode tilbudene er det som regel noen ildsjeler som organiserer driften og vedlikeholder båtene. I «et av verdens rikeste land» utgjør frivillig dugnadsarbeid fortsatt en imponerende stor del av verdiskapningen.

Satsingen på båtpooler skjer i en tid da seilforeningene er i vekst. Med koronapandemien har båtlivet fått et oppsving. Da er det gull verdt at foreningene kan gi nykommerne en smaksprøve på seilsporten.

Med vår lange og flott kyst ligger alt til rette for seilglede. Seilcampen på Nesøya første uke i sommerferien ble så populær blant barna at Tine fotballskole ringte for å høre om de kunne flytte tidspunktet fordi barna sviktet fotballen. Mange barn elsker lek i fjæra og på sjøen, og foreningene kan tilby den sosiale rammen som er så viktig for barn og unge.

Kajakkpadling har de siste årene fått et kraftig oppsving. Mange oppsøker naturopplevelser og aktiv ferie. Nå er turen kommet til seiling. I Seilforbundets nye plan for årene fremover er visjonen «Seilglede for alle – i et rent hav». Foreningene er allerede i gang med å sjøsette visjonen. Satsingen på seilcamper og båtpooler er viktige tiltak for å bringe seilglede ut til flere.

For seiling ER en ren glede!