– Dette er favoritten

Birger Knutsen og mannskapet på Scanmaren «Cleo» har vært faste deltakere i de store turseilasene på Østlandet de siste ti årene. Alle om bord holder Skagen Race som favoritt-seilasen.

Publisert

«CLEO»: Komforten om bord er langt viktigere enn farten, bedyrer mannskapet. F.v Torunn Skøien, Odd Skøien, Birger Knutsen, Katrine Støen og Line Tømt.

Skagen;

Innerst på et langbord på  kroen «Bodille» holder mannskapet på de tre båtene «Cleo», «Largo» og «Fortuna» sin årlige Skagen-frokost.

De fleste som sitter rundt bordet har vært med på Skagen Race godt over ti ganger. Til tross for trofast deltakelse i både Hollænderen og Færder´n er dette sesongens høydepunkt.

– Stemningen er hyggeligere her enn på de andre regattaene, og man har mer tid til å kose seg, forklarer seilerne.

Frokosten klokken 1200 på fredagen er etterhvert blitt et fast innslag under Skagen Race, forteller Birger Knutsen. Han er skipper på den 33 fot lange Scanmaren «Cleo», som han eier sammen med samboer Katrine Støen.

Veier opp for slitet

Som så mange andre hadde mannskapet på «Cleo» heller ikke så mye jobbing underveis, ettersom de totalt hadde to slag på hele turen.

– Dermed fikk vi godt med tid til andre aktiviteter, slik som spying, kommenterer gjengen lattermildt. Noe de så absolutt heller ikke var alene om gjennom Skagerrak-natten. Men seilerne på «Cleo» er rutinerte og har vært ute i hardt vær før, og mener at litt uvelhet underveis hører med til moroa.

– Av og til, sier skipperne, og fortsetter; – Når jeg står der og er kliss våt og det gynger som verst har jeg spurt meg selv om hva som egentlig er så attraktvit med å plage seg selv med å være sjøsyk, kald, våt og sliten ute på havet. Men, joda, så dukker tanken på morgendages frokost på Bodilles opp på netthinnen, og da skjønner jeg med en gang hvorfor jeg er med på dette. Nok en gang. Resten av mannskapet nikker samtykkende.

Å komme til Skagen og møte seilervenner, rusle rundt i gatene, titte på folkelivet, shoppe litt, i tillegg til den klassiske Bodille-frokosten er alle sammen gode grunner til å bli med på regattaen.

– Vi har nemlig kommet frem til at man må ha det litt ekkelt først for å nyte å ha det bra etterpå. Sånn er det bare, ler den fornøyde gjengen som innrømmer å ha filosofert over både dette og mye annet under lange, kalde natteseilaser.

Komfortseilas

Og selv om «Cleo» med sine 33 fot er forholdsvis liten, er den stabil og relativt tørr, forklarer skipperen. Kosen og komforten er langt viktigere enn resultatene.

– Men det er vedlig hyggelig å komme blant den første halvdelen på resultatlista da, selv om det ikke skjer så altfor ofte, legger Katrine Støen til.

Powered by Labrador CMS