TETTPAKKET: Kragerø gjestehavn.
Kjell Hajem, Helleik Rabbe og Einar Andreassen har opplevd varierende standard og vedlikehold av fasilitene i gjestehavnene. Her er trioen i Kragerø.
IDYLL: Klokkargården på Rødøy er populært blant båtfolket i Nordland. Foto: Klokkargården.
DYRT: Fredrik Honningsvåg mener prisnivået i norske havner er for høyt i forhold til det man får igjen.

Stor variasjon i havnepriser

Strøm, vann, toalett og dusj er i dag standard-fasiliteter i større gjesthavner. Østlandet og Sørlandet tar seg fortsatt nesten dobbelt så godt betalt som resten av landet. Båtfolk vi har snakket med synes det er greit å betale, så lenge de får noe igjen pengene.

Publisert Sist oppdatert

Vi har sett på 30 gjestehavner, fra sentrumsnære storbymarinaer til avsidesliggende øyer og viker hvor naturen er den største attraksjonen. Med ett unntak tilbys gjestene i samtlige havner standardfasiliteter som strøm, vann, dusj og toalett. De aller fleste har også tilbud om søppeltømming og vaskemaskin for klær. Over halvparten av havnene har trådløst Internett, hvorav de fleste er gratis for betalende gjester. Havnene på Østlandet og Sørlandet er jevnt over dobbelt så dyre som på Vestlandet i Nord-Norge. Mens gjennomsnittsprisene på Øst- og sørlandet ligger på ca kr 230-240 per natt for en 40-foter, ligger prisene på ca 130-140 i snitt i vest og nord. 

Av sentrumsnære storbygjestehavner er Aker brygge klart dyrest med kr 10 per fot, som tilsvarer kr 400 for en 40-foter. Trondheim, Bodø, Bergen, Ålesund og Kristiansund oppgir priser på ca 150 kr for en en båt på 40 fot, mens Tromsø og Stavanger tar 200 kr natten, og Kristiansand tar 260 kroner. Longyearbyens gjesthavn tar 250 for en 40-foter. I mange havner må du legge på 50- 100 kroner idet båten din bikker over 40 fot, mens prisen for en 40-foter i Stavanger, Bergen og Bodø også gjelder for en 50-foter.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER