Kommentar

FRIHET: Seilferien skal være et avbrudd med daglige rutiner og planer. Det skal være spontane innfall.

Oppskriften på en perfekt seilferie

Henning Røed ble skremt av trengslen i havnene i 2020 og valgte heller å dele årets seilferien i to. En i juni, og en i august. Her oppsummerer han årets sommer.

Publisert Sist oppdatert

Ved å dele opp ferieseilasen til juni og august på kysten vår har vi hatt god plass i havner og uthavner, opplevd lite generende hekkbølger fra nærgående halvplanere og et mer gemyttlig båtliv. Der ble det en helt fantastisk seilsommer. Forholdene på kysten var som i juli – bare at vi må 30 år tilbake i tid for å finne den samme roen …. Bare båtene som har blitt større.

Vi er kanskje litt sære som tilbrakte to ganger to netter i vår favoritt-uthavn på første tur, hvorav tre netter som eneste båt, og syntes det var paradisisk, men sånn er vi, og det er vel lov.

Undertegnede, som har seilt siden 10-års alder, og drevet med turseiling på vår vakre kyst siden midt på syttitallet, har en hang til å mislike køseiling og «nevekamp» om bryggeplasser. Det siste var det ikke langt unna i juli i fjor….

Nå finnes det jo løsninger, som DockSpot, hvor vi kan bringe hverdagens stress inn i båtlivet. Man kan benke seg med PC’en, legge planer for turen, booke inn havner og lage en «agenda» for seilturen i god stil fra arbeidslivet, med kalender og avtaler.

Frihet til å være spontan, følge vind og vær, og ikke minst lyst og spontane innfall, og det er ikke lett om hele turen ligger spikret på PC’en.

For oss er dette ikke noe alternativ – det aller største med turseiling er friheten. Frihet til å være spontan, følge vind og vær, og ikke minst lyst og spontane innfall, og det er ikke lett om hele turen ligger spikret på PC’en.

Nå er jo dette mer et svensk fenomen, men begynner å bre om seg i Norge, dessverre. Det er sikkert en god business-ide, men må ALT reguleres og skjematiseres og være helt forutsigbart? Som ikke-DockSpot-brukere er det jo litt trist å komme til Son i påsken, for å se at så å si alle plasser er reservert, selv om det var kveld, og ikke en båt å se på 90% av disse plassene – ikke morgenen etter heller !?! Så hva gjør vi – unngår Son? Synd, for det er en fin havn på vei ut Oslofjorden, med mye å by på. Uansett, båtlivet griper om seg, og må tilrettelegges og organiseres, til alles beste….eller?

Uansett, så er det altså fortsatt mulig å leve det gode liv på vår vakre kyst. Ingen ting kan måle seg med å våkne av en solstråle som treffer deg på nesa gjennom dekksluken og forbi gardinen, strekke litt på kroppen, sette over kaffen. Et friskt morgenbad hører med, og så inntak av en deilig frokost mens dagens innhold drøftes. «Her var det fint nå gitt, skal vi bare bli her eller? Nyte dagen å gjøre minst mulig? Gå en tur på land?» «Hva sier yr om vind i dag? Kanskje vi skulle sløre sydvestover noen timer, om nordavinden holder?»

Slike morgenstunder hadde vi mange av i sommer, og de er helt uvurderlige. Vi blir som regel enige også, og dagen blir en god en for oss begge på «Koz». Noen dager ble også krydret med litt tøffere vær, og gir akkurat den variasjonen som er så bra – det er veldig gøy, selv for ihuga turseilere, når loggen passerer 7, for ikke å si 8 knop, og man må bruke litt krefter.

Når man så en dag kommer hjem og leser: «Ta vare på de fine dagene» undertegnet Dockspot, leser jeg: «Gjør ferien så lik en lang rekke arbeisdsdager som mulig»

Under slike forhold blir hver dag en gave, en mulighet til alt fra slaraffenliv til aktivt friluftsliv i en storslått natur. Det blir sjelden bedre! Når man så en dag kommer hjem og leser: «Ta vare på de fine dagene» undertegnet Dockspot, leser jeg: «Gjør ferien så lik en lang rekke arbeisdsdager som mulig», men er det slik vi vil ha det da? Jeg tror ikke det!

Ha en flott seil-høst, nyt frihet under ansvar og opplev de fine stundene høsten kan by på!

S/Y KOS: Røed har seilt en Dufour 385 siden den var ny i 2007. Båten passer parets behov godt, og båten og utstyr er tilpasset deres behov.