Seapilot 2Star 2015

Doublehanded i nordavind
Doublehanded i nordavind

Doublehanded i nordavind

Mye tyder på at Seapilot 2Star blir helt annerledes i år enn i de senere årene.

Publisert Sist oppdatert

I morgen tidlig starter Seapilot 2Star fra Skjæløy og i motsetning til de senere årenes litt tøffe sønnavindsregattaer, blir årets regatta i hovedsak dominert av nordlig vind. I alle fall blir det slik dersom prognosene til yr. no slår til.

ANNERLEDES SEILAS. Det vil by på en helt annen seilas enn hva de 55 lagene som stiller til start har lært seg å bli vant med. År etter år har de kjempet seg sørover med totthalte skjøt på bidevind. I år får de luftet spinnakeren straks startskuddet er fyrt av. Og det første – det fyres av kl 09:00 for klassen med de minste båtene.

Regattaen vil starte med NNV let bris 5–6 m/sek og dreie mer vestlig etter hvert som sola avløser gårværet. Hva sola vil gjøre med vinden, vil være dagens joker. At den vil dempe vinden er gitt, men om den vil få så stor effekt at den vil snu vinden mot syd, er spørsmålet. Slik er gjerne problemstillingen på den norske siden av Skagerrak

MER VIND I SVERIGE? På den svenske vestkysten er det litt annerledes. Der er solgangsbrisen mer vestlig enn i Norge, og der kan sola innvirkning kanskje forsterke, og ikke nødvendigvis dempe, den fremherskende nordvestlige vinden. Veivalget etter runding på vei mot svenskekysten kan derfor bli avgjørende.

En annen faktor som vil ha betydning når man seiler sørover fra Færder, er hvordan man skal takle den ofte friske vest, og lenger sør på svenskekysten nordvestgående, strømmen som sirkulerer i Skagerrak. Det som i utgangspunktet kan se ut som enkel medvindsseilas, kan bli et interessant sjakkspill mot runding av Persgrunnen – og eventuelt videre sørover.

BESTEMMES I KVELD. Det endelige løpet vil bli bestemt kl 18 i kveld – og det inneholder flere alternative rundinger på svenskekysten sør for Persgrunnen, før båtene skal tilbake til pitstop i Strömstad.

Vinden vil holde seg på nord om natten og det samme bildet vil gjenta seg på fredag og lørda; vinden vil gå mot vest  og kanskje mot sørvest når sola kommer.

Å velge strategi blir utvilsomt viktig i årets regatta. Den spennende utviklingen kan du følge på nettet fra start til mål. Alle båtene vil ha trackere om bord, og SEILmagasinet vil holde alle som følger seilasen oppdatert om utviklingen på regattaens nettside.