Dårlig start, men sterk opphenting av Kongen i VM

Kong Harald fikk det heller ikke idag helt til i starten på den første seilasen. «Sira» lå lenge midt i feltet, men mesterlig seiling gjorde det mulig for den kongelige ekvipasje å hente seg inn etter hvert.

Publisert

Ved første runding lå Kongen og hans menn helt nede på ellevteplass, men med mesterlig seiling klarte de å komme seg opp på en sjetteplass før målgang. I dagens andre seilas stemte alt bedre for «Sira», og lederposisjonen i kampen om Sira Cup er styrket mot den finske båten «Silja».

Farvannet utenfor Hankø viste seg fra sin aller beste side under dagens VM-seilaser: sol, fin stabil sønnavind og småbølger. Imidlertid så det heller mørkt ut sett med norske øyne i første halvdel av dagens første seilas. Den finske båten «Silja» seilte fantastisk godt og den snart 80 år gamle Johan Anker-konstruksjonen seilte regelrett fra de topp moderne båtene som er med i VM. Det skal egentlig ikke være mulig.

- På den første kryssen var bare alt riktig, vi traff riktig på vinddreiningene og fikk ligge uforstyrret på vei oppover. Vi så vi hadde fire av de fem de moderne båtene bak oss, og alt så bare bedre og bedre ut, forteller «Siljas» rormann Henrik Thelen.

«Silja» var nummer to ved første runding, mens «Sira» hadde problemer og rundet som båt nummer 11.

- Vi hadde en dårlig start igjen, det har vi slitt litt med i hele VM. Men det er bare å konsentrere seg om å seile fort, og så klarte vi å jobbe oss opp en del plasser, forteller «Siras» taktiker Einar Koefoed.

Det lyktes for «Sira». Da båtene kom til kryssmerket ved neste runding var «Silja» falt ned til en femteplass og Kongen hadde seilt seg opp til sjetteplass. Og disse plasseringene holdt seg til båtene var i mål. «Siras» forsprang på «Silja»i kampen om Sira Cup var nå på bare to poeng.

I dagens andre seilas startet Sira og Silja side om side, men «Sira» klarte å komme avgårde før «Silja».

- I andre start gikk det mye bedre, vi måtte pine båten litt opp mot vinden for å holde finnene unna oss i le, men vi hadde kontrollen der, forteller Koefoed.

De fem moderne båtene var det lite å gjøre med i den friske vinden, så oppgjøret ble igjen mellom «Sira» og «Silja». Normalt sett ville «Sira» forsøkt å dekke «Silja» i størst mulig grad ved å hele tiden legge seg mellom «Silja» og neste rundingsmerke, men Kong Harald valgte i stor grad å seile sitt eget løp.

- Vi må prøve å ikke ta for mange slag med denne båten, forklarer Koefoed. - Hvis vi tar et slag taper vi 7-8 båtlengder, så da gjelder det å ikke slå for ofte. En behagelig ledelse kan fort spises opp da, sier han.

I andre runde i andre seilas hadde franske «Cutty-Tou» klart å seile seg godt opp, og ved kryssmerket hadde den klart å komme seg mellom «Sira» og «Silja». Franskmennene lå mellom «Sira» og «Silja» også ved målgang, og dermed fikk Kongen og hans mannskap to ekstra poeng å gå på før lørdagens ene og avsluttende seilas. Kongen ligger nå på en femteplass totalt i VM, og leder kampen om Sira Cup for klassiske båter med fire poeng.

Å snakke om seier i Sira Cup vil de imidlertid ikke riktig enda. - I morgen skal vi bare utpå og ha det gøy og seile fort, så får vi se hva det kan bli til resultatmessig. Vi sitter ikke og finregner på resultater og mulige utfall for morgendagen, avslutter Koefoed.

Blant de moderne båtene i teten har VM utviklet seg til en virkelig thriller etter dagens to seilaser, som for øvrig ble vunnet av kanadiske «Gefion» og sveitsiske «Aluette» Sveitsiske «Yquem II» leder fortsatt, men med «Aluette» og britiske «Lafayette» kun ett poeng bak. Morgendagens ene seilas blir helt avgjørende for hvem som kan smykke seg med verdensmestertittelen i 8-meterklassen.

Komplette resultater på: http://www.kns.no/Engelsk/Race/8mR_World_Championship/Results/

Alle bilder tatt av Ivar Gilså, KNS

Powered by Labrador CMS