Dårlig uttelling for Ericsson 3 til nå

Det nordlige kursvalget har til nå vært en kostbar investering for E3, men Magdahl har igjen slått og kan komme inn i gunstigere vind enn konkurrentene.

Publisert

Det mangler ikke på kommentarer, hverken fra konkurrentene og andre eksperter på Aksel Magdahls modige valg natt til igår, da E3 etter å ha tatt en sterk 2. plass ved passering av poengpunktet 36 grader sør, gikk over stag og satt kursen mot nordvest og derved brøt med resten av feltet som fortsatte sørover.

Særlig negativ var Bouwe Bekking som uttalte at om Magdahls strategi ville slå til, ville det være den første gangen i regattaens historie at det lønte seg å gå nord i sørishavet på vei til Kapp Horn. Det Bekking imidlertid overser er at båtene denne gangen ikke følger den tradisjonelle ruten med jetstrømmen fra vest til øst, men at båtene nå kommer nordfra og skal gjennom mange stillebelter på veien mot den stabile vestavinden som skal bringe båtene med rekordhastighet til Kapp Horn.

De fire gjenværende båtene har et adskillig mer komplisert værbilde å forholde seg til et det som ligger foran E3. Et stabilt høtrykk ligger øst for New Zealand, og seilerne må enten seile rundt dette eller forsøke seg å komme gjennom. Det er det siste som nå ser ut til å skje ettersom Puma, E4, Telefonica Blue og Green Dragon nå alle har satt kursen direkte mot sør øst, mot isportene og Kapp Horn.

E3 har seilt inn i en ventet vindreining imot og har igjen slått over på styrbords halser med kurs 46 grader. Om Magdahls brave strategi slår til vil det skje i løpet av de neste 24 timer da E3 ventelig vil seile inn i sterk vind, mens konkurrentene kan bli liggende igjen i senter av høytrykket der det ser ut til å bli lett og skitende. Uansett er tapene så langt til å leve med. De 98 nm E3 lå bak ledende Puma kl 0700 idag morges er det mulig å hente igjen. Det har vi sett mange ekspemler på så langt i Volvo Ocean Race.

Slik vi nå leser situasjonen er at tiden for E3s tap snart er over og at båten i løpet av dagen idag vil seile inn i den forventede vinden som både ved styrke og retning favoriserer E3 i forhold til konkurrentene. Utfordringen kan komme om noen dager når E3 skal komme seg sydover på "toget" til Kapp Horn som konkurrentene i syd da formodentliug har kommet seg på.

Det blir unektelig spennende dager for alle

Rekkefølge 5. mars kl 0700

1. Puma    6722 nm til Rio

2. E4    +12

3. Telefonica Blue    +30

4. Green Dragon   +53

5. E3    +98

Powered by Labrador CMS