FRISKT: IFene klarte seg overraskende bra i de kraftigste kastene i Drøbaksund, selv med full duk.

Opp i 17 m/s i Drøbaksund

Vi har sjekket vindmålere rundt Færderbanen og ser at vinden var sterkest der hovedfeltet befant seg.

Publisert

Vinden kom som en vegg i Indre Oslofjord kl 12.00 fredag viser vindmåleren på Steilene. Kl. 13.00 blåste det over 14 m/s og vinden holdt seg til kl 18.00, med vindkast over 15 m/s.

Vinden kom senere inn i startområdet hvor vi kunne se at det var vind i Bundefjorden, og vindmåleren på Slemmestad sa over 10 m/s. Det var et drag fra sydøst etter kl 12.00, men det var vakuum i le av Nesodden, men før kl 13.00 var det friskt i hele fjorden. Vindmåleren på Bygdøy viste 13 m/s, mer enn hva det blåste på Færder Fyr på dette tidspunket.

KULING: Vindmåleren i Drøbak viser vindkast opp mot 17 m/s.

Trakteffekt

I Drøbaksund oppstod det Bernoulli-effekten, at vinden presses sammen i trange sund og akselererer. Dette viser vindmåleren brettseilerne har satt opp i Drøbaksund. Vindmåleren viser vindkast opp mot 17 m/s, og vinden var sterkest fra kl. 16.00 til 18.00. Det var på dette tidspunket de fleste deltagerne befant seg her.

Med kraftig motstrøm i tillegg, så ble årets Færderseilas den mest krevende på mange år.

Senere på Færder

Vinden var mer stabil ute ved Færder fyr, og mens vinden var på sitt kraftigste i Drøbaksund, var vindstyrken bare 10 m/s på Færder fyr, med 12 m/s i kastene. Den kraftigste vinden var ved midnatt hvor det blåste 12 m/s med over 15 m/s i kastene. Det var rundt denne tiden mange av Tristein-båtene rundet.

STREKKFAST: Båter med stabil duk i seilene klarte seg bedre en båter med posete turseil i den kraftige vinden.
UTBLÅST: Den kraftige vinden vil bli kostbar for Express-seilerne. Den kraftige vinden strekker polyseterduken i seilene og gir permanent skade. verre var det for dem som mistet riggen.
SEILAREAL: Endelig var det noen som fikk glede av stormfokken.