Båtbrukerne gjør kystleder farbar

Langs Østkysten av USA er det en beskyttet indre led hvor bunnforholdene er i stadig bevegelse. Fritidsbåter, samt ny teknologi fra Navionics gjør leden tryggere.

Publisert Sist oppdatert

Mens det er ulovlig for folk å gjøre egn kartlegging av kysten, og dele dette med andre, så er det fritidsbåtene i USA som gjør kartene rykende ferske. Kartprodusenten Navionics har utviklet en teknologi hvor fritidsbåter med ekkolodd lagrer sine dybdedata, og laster dette opp på en database. Her blir disse dybdedataene analysert, og slått sammen med andre data, og blir tilgjenglig som Navionics SonarCharts.

Intercoastal Waterway

Vi har mange grunner i Norge, men de blir heldigvis liggende i ro. Slik er det ikke i Intercoastal Waterway langs østkysten av USA. Leden gjør det mulig å seile fra Florida i sør til Maine i USA bak beskyttete sandbanker og øyer. Leden er delvis blitt gravd ut for å beskytte skipsfarten i området. I dag blir leden stort sett brukt av fritidsbåter. Orkaner, sterkt tidevann og andre naturfenomener gjør at dybdeforholden er i stadig bevegelse, og det skaper problemer for leden.

1,5 millioner brukere

Takket være 1,5 millioner brukere får vi nå en et datagrunnlag som kan gir oppdateringer med usammenlignbar hastighet, forteller Navionics i en pressemelding. Uvær, slik som orkanen Sandy skaper utfordringer som ingen offisielle kartverk kan takle på kort tid. SonarCharts blir som en stor dugnad av fritidsflåten, og farvannene i USA viser at det er mulig.

Båtfolket kan enkelt laste opp dybdedata til Navionics Freshest Data server ved å bruke en PC.

Mens USA distubuerer kartdata gratis, forsøker danskene å ha et monopol på sjøkart for lystbåter. Les «Danmark utenfor Europa»