BERGET: «Eemslift Hendrika» ble etter hvert slept til havn med Hjallums Elan E5 på dekk. .
BERGET: «Eemslift Hendrika» ble etter hvert slept til havn med Hjallums Elan E5 på dekk. .

– Usikker om det blir seiltur i sommer

Preben Hjallum er glad for at seilbåten overlevde transporten på «Eemslift Hendrika», men båten er ikke skadefri.

Publisert

– Båten skal løftes av skipet i disse dager. Jeg har ikke vært selv å inspisert båten, men det har folk fra forsikringsselskapet, og en venn av meg, forteller Preben Hjallum. Et solcellepanel på dekk er revet av, og en luke er knust, men det er skadene rundt kjølen, båteieren er mest spenst på. «Eemslift Hendrika» ligger fremdeles i Ålesund.

Preben Hjallum kjøpte i vinter en brukt Elan E5 i Kroatia, en båt som ble transportert sjøveien, på dekket av et skip, fra Middelhavet. «Eemslift Hendrika» var på vei fra Tyskland, langs norskekysten da transportskipet ble rammet av uvær, så kraftig at skipets mannskap ble evakuert.

Tiden løper

– Over kjølen, inne i båten er det en diger stålplate som tar opp kreftene fra kjølen. Denne stålplaten er sprukket. Hvordan laminatet i skroget er rundt kjølen er uvisst, forklarer båteieren. Problemet nå er å få eksperter til å reparere skadene før sommeren.

Båten stod solid stroppet fast på dekk, men skroget hadde bare fire støtter, samt vekt på kjølen. Med «Eemslift Hendrika» voldsomme bevegelser i orkanen fikk seilbåten enorme påkjenninger via kjølen og disse fire støttepunktene.

Seilbåten er full av utstyr under dekk som gjør det utfordrende å få en oversikt over skadene. Båten blir nøye undersøkt for transportskader.

Fornøyd med forsikringsselskapet

– Båten er forsikret i Fender, og de har gjort jobben. Det gjør at jeg kan overta båten, forteller Hjallum. Han hadde tre muligheter for å få båten til Norge fra Kroatia. Han ville aller helst seil den hjem selv, men det var uaktuelt i koronatider. Båten kunne bli transportert på vei, og det ville blitt litt billigere, men på grunn av den dype kjølen måtte båtens rekke og vinsj på hyttetaket bli demontert.

På dekk av «Eemslift Hendrika» stod det også en cabincruiser. Den har fått mer synlige skader av uværet i Norskehavet.