BOMLØS: Turseileren til Einar Husby er uten bom og storseil, det gjør ferieturene enklere.

Medvindsseiler fjernet bommen

Etter flere somre uten storseilet oppe valgte Einar Husby og demontere bommen før denne sommeren. Han angrer ikke.

Publisert Sist oppdatert

–Det har vært noen lange blikk ja, og jeg er enig i at det ser rart ut, men det er praktisk, forklarer pensjonisten fra Stathelle, med hus og båtplass mellom Brevikbroene.

Han seiler en Jeanneau Legend 41 fra slutten av 80-tallet, en båt han har eid i ti år.

Enkel håndtering

–Vi er på sjøen for å kose oss, og seiler i medvind. Da er det kjekt å rulle ut genuan. Jeg liker å holde meg i cockpiten, og med bare forseil blir seilingen enklere, erfarer Husby. Etter å ha seilt noen somre uten å heise storseilet så han ingen grunn til å ha seilet på masten, eller å ha en bom slengende rundt.

–Det startet med at jeg fjernet bomløftet som alltid bare slang mot seilet. Det trengte jeg ikke med rodkick som holder bommen oppe. Så tenkte jeg at jeg behøver faktisk ikke bommen heller, og fjernet den helt. Det ser snodig ut, men den er ikke savnet.

CRUISING: Dette er ferieseiling slik Husby liker det. Uten en bom som bare er i veien.
PÅ TUR: Husby elsker å skru av motoren, men unngår å krysse opp mot vinden.

Tenke nytt

–Uten bom kan jeg bevege meg mye mer fritt på dekk. Det er ikke lengre noen bom å få i hodet, og det er mindre tau, både på dekk og i cockpiten. Videre får jeg mer sol på solpanelet på dekk, erfarer seileren.

–Med en stor genua så seiler båten bra både på slør og lens. Jeg møter mange seilbåter med bare genua, men det er bare meg som har fjernet bommen. Kanskje et tips til andre turseilere også, mener Husby.