KLARE: 25 båter skal seile Vinterseilasen i år. Det er rekordmange.

Våknet til kuling og nysnø på dekk

25 båter ligger på Bolærne, klare for vinterseilasen. En skikkelig vinterseilas.

Publisert Sist oppdatert

– Det var helt grått da vi våknet, men det var fordi snøen hadde lagt seg over vinduer og luker, forteller Eira Naustvik. Hun seiler en av feltets minste båter, en Sun Fast 3200 på 32 fot.

Veldig koselig

– Det er nå 15 grader under dekk, og vi har strøm fra brygga. Vi tok med de tykkeste vinterdynene, og de fyller lugaren fra køye til tak. I går kveld hadde vi stearinlys i salongen, og fikk det ganske koselig i regattabåten, mener eieren av «Cruella Deville».

SOSIALT: Seilere pendlet mellom båtene torsdag kveld, og her øves det på seilasenes sang.
HYGGE: Med saueskinn og stearinlys blir det koselig selv i en regattabåt.
SKIPPERMØTE: Seilerne møtte godt påkledde til skippermøte fredag morgen.

Sosialt

– Arrangøren har laget en egen sang, og humøret på brygga er helt på topp. Seilerne gleder seg helt hemningsløst, som vil bli toppet med gourmetmiddag konkurranse på lørdag kveld. På brygga vralter seilerne som pingviner i sine tykke overlevningsdrakter, observerer Naustvik.

Gunderstart

Seilasen er ingen regatta, men det blir premie til første båt fremme i Strömstad. Båtene starter etter gundermetoden, hvor de tregeste båtene starter først. Første start var alt 09.30, og siste start to timer senere.

VINTER: Det kom 10-15 cm med snø i løpet av natta. Det la ingen demper på stemningen.

Savner supstuga

Vindmåleren er oppe i 14 m/s i havna på Bolerne, og vinden blåser fra øst. Kursen er sydøstover, så det blir surt. Men vinden skal dreie mot nord, og roe seg ned utover dagen.

– Vi har en liten sprayhood, men har nok den minst beskyttete cockpiten av alle, mener Nautsvik. Hun savner et cockpittelt, eller supstuga som hun kaller det.

Vinterseilasen blir tracket med RaceQ. Veldig mange av deltagerbåtene har også AIS, slik at de kan følges på Marine Traffic.