INTUITIVT: I en Laser-regatta må beslutninger tas i løpet av sekunder. Seiling er ikke som sjakk, der du kan tenke deg lenge om før du foretar neste trekk.
LEGGER OM: – Vi vil legge om treningen til å omfatte mer baneseiling og oppmerksomhet rettet mot veivalg, sier Jan Steven Johannessen.
EN PLAN: Ha en plan for hvor du vil starte og hvordan de første 100 metrene skal seiles. Deretter kan mye overlates til intuisjonen.
HURTIGE AVGJØRELSER: Som brettseiler på OL-nivå må Sebastian Wang-Hansen ta raske avgjørelser ute på banen, og det skal det trenes på i vinter.
TENKER FOR MYE: Kristian Ruth (til venstre) og Mathias Mollatt har lett for å gruble for mye over beslutningene de tar. I 2015 skal de seile mer intuitivt.

Moderne seilere seiler på intuisjon

Seiling blir gjerne omtalt som et stort sjakkspill. – Feil, det handler om intuisjon, mener tidligere sportssjef Jan Steven Johannessen i Norges Seilforbund i denne artikkelen fra 2015.

Publisert Sist oppdatert

De norske Laser-seilerne seiler fort, de er sterke og har god teknikk, men de vinner ikke. På trening er de gjerne blant de beste, men i regattaer butter det. Riktignok kan de glimte til med noen topplasseringer nå og da, men når serie-regnskapet gjøres opp, er de sjelden under en 20. plass.

– Ja, se på en kar som Kristian Ruth. Han seiler ekstremt fort på trening og han har alle kvaliteter for konstant å kunne være på topp 10-listen i ethvert internasjonalt mesterskap eller world cup-regatta. Men det skjer ikke. Det skorter på noe i beslutningsprosessen, noe som gjør at han ofte kommer på etterskudd. Han gjør det mer komplisert enn hva det egentlig er, mener Jan Steven Johannessen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER