Færderseilasen 2021

DRØBAKSUND: Jonas Sørlie og Erik Woo takler kulingen i Drøbaksund som rutinerte mestre.
DRØBAKSUND: Jonas Sørlie og Erik Woo takler kulingen i Drøbaksund som rutinerte mestre.

17-åringer best i Express

Jypplinger med bare to års erfaring slo veteranene i den tøffeste entype-klassen. Treningsiver er nøkkelen, mener skipperen.

Publisert Sist oppdatert

t– Vi kom best ut fra start, og klarte å holde ledelsen hele veien, forteller Jonas Sørlie som fikk Express av sine besteforeldre i konfirmasjonsgave. Sørlie har erfaring fra både Laser og Optimist, men fikk med seg vennen Erik Woo når han fikk kjølbåt. Woo hadde da aldri seilt, men har siden seilt mer Express enn noen annen. Minst 100 timer på vannet har det blitt i år, og gutta har også deltatt i shorthandedregattaer som Skagen Trøsten, men det var først nå de lykkes.

Sesongstart med havari

– Året startet dårlig med at vi mistet riggen i en kraftig haggelbyge. I stede for å få ny rigg, anbefalte forsikringsselskapet at vi heller byttet båt, så i april ble det båtbytte, forklarer Sørlie. Den nye Expressen er litt bedre enn den gamle, men den er mye som kan gjøres for å få den bedre, mener 17-åringen.

– Vi sjekket riggen nøye, og var ikke engstelige på å miste riggen på den nye båten, men det blåste godt. Vindexen ble blåst vekk, og storseilet mistet en spile. Seilene ble nok godt utblåst i løpet av kryssen, mener Sørlie.

Bare tre båter av 12 startende båter fullførte Færderseilasen i Expressklassen.

Holdt vestsiden

– Vi oppdaget etter start at påhengeren hang på hekken, men vi fikk ikke gjort noe med det. Vi var bare to, og kunne med fordelt vært fler, men vi to er godt seilt inn, og vi fordeler oppgaver bra, men det ble mange timer til rors. Det er jeg som har erfaring med å styre, forklarer skipperen. De var i mål ved firetiden natt til lørdag, og mener de klarte å spise og holde seg varme og tørre under hele seilasen.

KRYSS: Kulingen gjorde at seilene fikk kjørt seg, men riggen holdt.
KRYSS: Kulingen gjorde at seilene fikk kjørt seg, men riggen holdt.

– Vi tok korte slag mot vest hele veien ut Drøbaksund, som var den tøffeste biten. Vi ledet ved Hollenderbåen, men satte ikke spinnaker. Det var bra størrelse på bølgene, og i surfere var vi oppe i over 10 knop. Vindenvinklen var for skarp for spinnaker, men fra Gullholmen løyet vinden, og vi heiste mer duk. Før Filtvet ble vi liggende stille, og båtene bak dro innpå. Vi tok gullet med minimal margin, forklarer Sørlie.

Satser på NM shorthanded

– Vi vet ikke helt hva vi vil seile av regattaer videre i år, men vi har lyst til å seile NM i shorthanded. Det gjorde vi i fjor også hvor vi ble nesten sist første dagen, men fikk en tredjeplass andre dag. Nå har vi lært å ikke ta radikale valg, men stole på vår båtfart og håndtering, forteller vinneren som bor innerst i Bunnefjorden, og seiler for Nesodden.

START: Ungguttene plukket opp vinden i Bundefjorden etter start, og fikk en ledelse
START: Ungguttene plukket opp vinden i Bundefjorden etter start, og fikk en ledelse