Extreme 40 med Cammas

Franck Cammas er et ikon innenfor fransk seilsport. Da jorden rundt rekordholderen og Volvo Ocean Race skipperen inviterte Seilas´ gamle grå med på Extreme 40 seiling var det bare å spenne på seg hjelmen.

Publisert

Flere av verdens beste flerskrogsseilere anført av Franck Cammas, Löick Peyron og OL mester i Tornado Roman Hagara, hadde satt hverandre i stevne da Extreme 40 klassen sesongdebuterte  i Europa med regatta i franske Séte denne helgen. Åtte toppkvalifiserte lag fikk kjørt gjennom 20 seilaser i løpet av fire dager på de korte banene i havet utenfor Séte. Vinner ble ingen av de tre nevnte, og det var den unge Yann Guichard som tok imot pokalen under en eim av sjampanje etter at pallvinnerne tradisjonen tro hadde dynket hverandre i de edle dråpene. Peyron endte på 2. plass, mens Cammas «Groupama» ble nr. fem.

Ekstrem på alle måter

Extreme 40 klassen som startet livet som Volvo 40 er fantastiske seilmaskiner. 40 fot lange og kraftig overrígget akselererer disse båtene så dem som seiler ombord har konstant bakoversveis. Båtene seiler hele tiden raskere enn vinden, slik at man hele tiden har følelse av å seile bidevind. Storseilskjøtet justeres omtrent ikke og de små endringene som gjøres tas hydraulisk. Seiles kjøres derfor nesten utelukkende på skinnen. Vektplasseringen er ekstremt viktig og de fire som seiler båten jobber hele tiden med seil og vekt. Selv femtemann som gjerne er sponsor eller journalist må hele tiden jogge rundt på trampolinen, a) for å være på riktig plass, og b) for ikke å være i veien for de ansatte.

Korte baner

Båtene seiler på svært korte baner der hver legg ofte er kortere enn 500 meter. Det betyr mye jobbing med seilene. Båten har ikke spinnaker, men en dyp Code0 som rulles ut og inn uten stans. Løpene legges gjerne nær land slik at publikum kan følge seilasene på nært hold. Extreme 40 seiling er derfor ekstremt publikumsvennlig, med tette situasjonener, kullseilinger og kollisjoner. De egner seg også godt for at sponsorer og andre kan delta i seilingen, og det er alltid en femte person om bord som det ikke kreves annet av enn en rimelig grad av bevegelighet. Det var denne posisjonen som Seilas utsendte ble tildelt ombord på «Groupama», og han kan underskrive på at han fikk full valuta for pengene. Morsommere seiling kan han knapt huske  å ha vært med på, og det skyldes ikke en aldrende manns sviktende hukommelse. Extreme 40 seiling er som å gå på tivoli og Chat Noir samtidig og mer moro er det neppe mulig å oppnå med buksene på.

Kanskje til Oslo

Sonderinger er igang for å få en regatta i 2011 for denne klassen til Oslo, og etter det Seilas forstår etter å ha snakket med OC Gruppens Mark Turner som styrer sirkuset, står det ikke på dem.

Powered by Labrador CMS