Rapport fra Port Ginesta

Regn, vind, sol og vindstille. Testing av nominerte båter til Årets Båt i Spania ga oss et godt vurderingsgrunnlag.

Publisert Sist oppdatert

Port Ginesta har blitt et fast sted å teste våre nominerte båter de siste årene. Denne gangen var værprognosene preget av lett vind og mye regn, men slik ble det ikke. Det var minimalt med regn, og flere dager med god vind. 

Det er interessant å observere at yr.no nå er den foretrukne appen å bruke for å sjekke været i juryen, og at yr var mer presis enn det meste andre. 

LETT: Flaar 24 er bygget i karbon. 24-foteren koster fra 65 000 euro uten moms.
KUL: Saffier 24 vekker oppsikt. Dagseileren koster fra 69 000 euro uten moms.

To små

Vi er alle enige om at båtene vi har nominert er alt for store og alt for dyre, men det er ikke vår feil. Markedet er mettet med mindre enklere båter, og det er umulig for verftene å tjene penger på å utvikle nye båter under 35 fot. 

Heldigvis finnes det unntak. Vi seilte to 24-fotere, begge båter som har en startpris på under en million kroner. 

Saffier har lykkes godt med å utvikle dagseilere, og har modeller som du ikke finner på bruktmarkedet. Saffier er den minste modellen i deres serie av moderne båter, og er et fryd for øyet. Den er også en fryd å seile. Loggen toppet 10,5 knop da vi testet, og 10 knop i en 24 fots båt med lavt fribord føles helt annerledes enn i en 40-foter. Det er langt morsommere. 

Flaar 24 veier ikke mer enn en Melges 24, men har fire køyeplasser. Den har også en svingkjøl som gjør den enkel å transportere. Den lave vekten har de klart ved å bygge båten i karbon. 

Flaar har mer seil i forhold til vekt, enn Saffier, men det var mindre vind da vi seilte, så toppfarten ble ikke like høy. Andre journalister så hastigheter opp mot 14 knop. 

KATAMARAN: Outremer 52 er etterspurt. Herligheten koster fra 1,2 millioner euro uten moms.
KARBON: HH44 er en kul og ektrem katamaran. 44-foteren koster fra 1,2 millioner euro uten moms.

To skrog

For en million euro kan du få deg en HH44 eller en Outremer 52. HH44 er bygget i karbon, og er svært avansert, mens Outremer er bygget med mer tradisjonelle materialer. Begge katamaraner seiler usedvanlig bra, og holder høyden med enskrogs turseilere på kryss. 

Disse modellene har også blitt usedvanlig godt mottar i markedet. Outremer har alt solgt 72 slike katamaraner, og bestiller du nå, må du vente til 2027. Ni av ti kunder har bestilt båten med Starlink. Den typiske kunden er en som vil flytte kontoret i båten. Elton Musks satellitttsystem gjør det mulig. HH44 er solgt til 40 kunder

Salget viser hvor ekstremt populære katamaraner er for tiden. 

NY: Xc47 er endelig under seil. 47 foteren koster 785 000 euro.
KUL: Shogun 43 ble båten alle snudde seg etter under testseilingen. Den gikk også raskest.
STOR: Hanse 410 er en enorm 40-foter. Prisen starter på 251 000 euro uten moms.
KOMPAKT: Beneteau Oceanis 37.1 starter på 207 000 euro uten moms.

To skandinaviske

Shogun 43 ble båten alle snudde seg etter her nede. En vågal båt med lavt fribord, bygget i karbon til en pris som skremmer de fleste. 

Shogun 43 kunne også notere seg med den høyeste toppfarten av de alle, 17.1 knop ned en bølge. 

Den mest spennende båten er allikevel Xc47 fra X-Yachts. Båten kommer fersk fra verftet, og er første båt utviklet av verftets designavdeling. Interessant er det også at X-Yachts har utstyrt båten med elektrisk motor, en splitter ny modell fra Oceanvolt som yter 30 kW, det dobbelte av dere tidligere sterkeste motor. Med 48 kWh batteri er rekkevidden 25-20 nm i seks knops fart. 

ELEGANT: Bavaria C46 er malt mørk blå, som gir et elegant utseende. Prisen starter på 315 000 euro uten moms.
SPORTY: Elan Impresion er en båt du kan utstyre fra en sporty turseiler til en enkel turseiler. Prisen starter på 310 000 euro uten moms.
VOLUM: Jeranneau Yacht 55 har ideer fra Sun Loft 47. Prisen starter på 696 900 euro uten moms.

Familieturseilere

Vi fikk også seile båter for folk flest. Beneteau sin nye 37-foter, som egentlig er 38 fot.  Hanse sin nye 41-foter som er 40 fot, men kunne vært 43 fot. 

Elan har også tatt tak i deres Impression-serie og utviklet en ny 43 foter. Den også bredere og høyere enn forgjengeren. 

Den største av familieturseiulerne er Bavarias nyhet på 46 fot. Modellen viser at verftet jobber videre med produktutvikling. Både Beneteau og Bavaria presenterte båter med blått skrog. Plutselig ble tiden for grå skrog ferdig. 

Vi seilte også nye Jeanneau Yacht 55, en turseiler med mange nye ideer.