Informasjon fra KNS

1984: Det var flere, men mindre båter for 38 år siden.

Færderseilasen 75 år

Årets Færderseilas er historisk. Da er det 75 år siden den første seilasen ble arrangert, med seks båter som stilte til start ved Nakholmen.

Christian Ruscetta • KNS har i anledning jubileet laget en digital jubileumsbok, det vil si en nettside der vi presenterer alt tilgjengelig stoff om den ikoniske overnight-seilasen.

Her finner du historisk stoff, resultater og bilder fra den spede start til i dag. I tillegg vil du finne spennende videointervjuer med sentrale personligheter. Jubileumsnettsiden er ikke en statisk nettside, men snarere en levende portal der fremtidens Færderhistorie kontinuerlig oppdateres. Det er en av grunnene til at KNS har valgt å ikke lage en tradisjonell bok, men satser på en digital variant.

Du kan besøke siden på faerderhistorien.no

Første vinner

Da KNS i 1947 inviterte til distanseseilas for turseilerne var oppslutningen svak. Starten gikk kl 1730, noe som var etter arbeidstid, da lørdagsfri ennå ikke var innført i Norge.

«Sitra», tegnet av Chr. Jensen og bygget ved Anker & Jensens båtbyggeri i Vollen i 1914, ble Færderseilasens første vinner. Båten er senere kjent som «Carmen», og ble fullstendig restaurert av Klassisk Treseiler Klubb til seilasens 50 års jubileum i 1997. Båten seiler stadig i beste velgående. Mer historie om «Carmen» kan man se og høre i et av videointervjuene på jubileumsnettsiden, der Peter Ennals forteller om Klassisk Treseilerklubb (KTK), og hvordan ildsjelene her tok vare på «Carmen».

1947; Første vinner av Færderseilasen.
1995: Lite vind og motstrøm har alltid vært en utfordring.

Færder’n speiler samfunnsutviklingen

Historien om Færderseilasen viser hvordan samfunnet har påvirket båtlivet for flere generasjoner seilere. Å delta i regattaen dreier seg ikke bare om å vinne, men om gleden over å ferdes på sjøen, oppleve dag- og nattseilas i all slags vær og om å tilpasse seg stadig økende krav til sikkerhet om bord. Historien om Færderseilasen handler også om vår kystkultur og viser utviklingen fra trebåter til plastbåter i fritidsflåten. Mye mer om dette kan du lese på jubileumssiden.

I et av videointervjuene kan du få høre seilmaker og regattaseiler Christen With fortelle om opplevelser han har hatt under de utallige Færderseilasene han har deltatt i. With røper også noen strategiske «hemmeligheter», og hvordan man best kan ruste seg for å få best mulig resultat.

– Det er kanskje den morsomste seilasen gjennom året. Det er mange aspekter. Den går fra Aker Brygge, gjennom den trange fjorden, og ender opp nesten ute i havet, og alt over et døgn med masse forskjellig vær og strøm. Og man er sammen med et lag. Færder‘n byr på alt, sier With i intervjuet.

KONGEN: Du kan se intervju med Kongen i Historien om Færderseilasen. Her fra 1995.
FOLKET: Tjuxen var en knøttliten jentebåt som kom helt fra Arendal i 2000.

Forberedelser

– Resultatene kommer gjerne av at man har det moro. Å ha det gøy gjennom å gjøre sitt beste. For meg starter forberedelsene to-tre kvelder før start. Jeg sitter foran PC-en, laster ned værmeldinger, strøm og vannivå, og vannstand i Drammenselva og Glomma. Alt dette betyr noe på denne tiden av året. Og så titter man på kartet, da. Det er en regel at man navigerer på forhånd, før man seiler inn i farvannet. Det er ikke som i bil, der man kjører til man ikke vet hvor man er, før man titter på kartet. På vannet kan det bli fatalt. Og det er viktig å spre kunnskapen til mannskapet, sier With.

– I seiling har man lagt en plan som man holder seg til, og så er vi avhengige av værgudene og andre forhold som kanskje gjør at man ikke vinner likevel. Andre ganger får man en premie, men vet innerst inne at man fikk veldig godt betalt, sier han.

Christen forteller i intervjuet detaljert om hvordan han legger veivalget fra startområdet og gjennom hele løypa.

– Jeg gjør meg tidlig opp en formening om hvor jeg vil starte. Jeg følger godt med på båtene rundt meg, og har jeg et godt mannskap er jeg ikke redd for å gå inn et sted det er trangt og mye båter.

Flere interessante intervjuer

I tillegg til With vil du også finne meget interessante intervjuer med Bård Tobiassen, som forteller om Caspar Brochmann og Færderseilasen. Sven Meyer forteller om «Nora», den mestvinnende båten i Færderseilasens historie. Knut Frederik Horn forteller om Finn Ferner og «Gambling» og Svein Ivarsson forteller om sine vel førti Færderseilaser, den første for 55 år siden. Eira Naustvik, er også med, og beretter om hvordan det er å seile shorthanded i lange, tøffe regattaer.

Det vil også være en liten intervjuoverraskelse for alle som besøker nettsiden, men mer røper vi ikke her.

Du finner historien her

KLASSIKER: I år er det 75 år siden den første Færderseilasen ble arrangert.
AMLER HISTORIEN: På faerderhistorien.no har KNS laget en digital historiebok viet Færder‘n.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.