Færderseilasen 2021

START NORRATING7: «Off Course» faller av for å ikke være over linja for tidlig, men ikke nok. «Gode Venner» treffer bedre på timingen, og bak kommer «Zorro»
START NORRATING7: «Off Course» faller av for å ikke være over linja for tidlig, men ikke nok. «Gode Venner» treffer bedre på timingen, og bak kommer «Zorro»

Manøveren som kostet seieren

Hadde Marius Løken svingt mot babord, i stedet mot styrbord i sekundene før start, så ville det blitt seier.

Publisert Sist oppdatert

Marius Løken og Truls Haug i Dehler 44 «Off Course» brukte bare 13 timer 27 minutter og 45 sekunder på Færderns lengste bane, mens vinnerbåten, Swan 45 «Zorro» brukte 45 minutter lengre tid. Thomas Robbestad og Per Haugen i «Zorro» har også en litt raskere båt, med høyere måletall, men allikevel tok de seieren.

Ingen omstart

«Off Course» ble straffet for å være over startlinjen for tidlig. Vanligvis kan en båt som er over linjen for tidlig, snu og starte på ny, men ikke i Færderseilasen, og det kommer klart frem i seilingsbestemmelsene.

– Det oppstod en situasjon er burde ha reddet, men med såpass skjev linje vurderte jeg feil – jeg burde gått opp istedenfor å falle av. I en vanlig start ville jeg enkelt kunne ha gått ned igjen, det var plass til det, men slik jeg forstår reglene kan du ikke fri deg dersom du først har vært over i Færdern. Skal ta læring av det. Det er en lang regatta noen sekunder fra eller til i starten er sjeldent avgjørende, forteller Løken.

RASK: «Off Course» er en Dehler 44.
RASK: «Off Course» er en Dehler 44.

Ikke bare tidsstraff

– Vi har fått 2,5 prosent tillegg, jeg er ikke sikker på om det er på seilt tid eller på opprinnelig korrigert tid. Det blir henholdsvis ca 21 eller 23 minutter tillegg. Tidsstraffen i seg selv har vi god margin til å bære, men du har og reglen om at du skal settes en plass ned, forteller Løken. Selv om han seilte raskest, og fikk tidsstraff så ble det andreplass. Å være for tidlig over linja i Færderseilasen er ikke lønnsomt.

Riktig veivalg

«Off Course» og «Zorro» var blant de største og raskeste båtene i Doubbelhanded-klassen, og begge var utpekt som sterke gullkandidater før start. Løken var rimelig sikker at han var over linja for tidlig etter starten, men det satte ingen stopper for motivasjonen.

Også Løken valgte å krysse ut på vestsiden av fjorden, og seilte mellom Oscarsborg og Håøya, og lå jevnt med «Zorro».

– Ved Filtvet gikk vi vest, rundt Mølen og opp mot Hortenkrakken. Jeg tror dette var et ok spor, men vi ventet en større vestdrening enn den vi fikk. Vi fikk faktisk vinden litt i mot da vi nærmet oss Hortenkrakken. Zorro, som gikk på Jæløya før de gikk over, tjente noen hundre meter.

Deretter seilte vi innenfor Bastø og så gjennom gjennom Boleærne. Ved inngangen til Bolærne lå vi en 300 – 400 meter foran Zorro, dette strakk seg ytterligere ut mot runding.

God fart mot mål

– Det var grov sjø når vi kom øst av Tristein, styrke varierte fra 22 – 26 knop (11-13 m/s). Vi gikk ut i fjorden etter runding av Tristein. Her satt vi A4-spinnaker sammen med ett rev i storseilet. Vinden var steady mellom 24 – 26 knop, og båtfarten lå mellom 12 – 16 knop.

Vi måtte slippe oss litt ned for å holde A4’en og kom litt lengre øst en vi ønsket, men klarte å presse oss opp igjen når vinden avtok, forteller Løken.

Revansje til helgen

Førstkommende helg er det Raymarine TwoStar fra Hankø. Etter treg annonsering har antall påmeldte båter vært svakt, men det har kommet seg denne uken. Det er nå 37 båter påmeldt. Det blir også avslutningsmiddag på Hankø Yacht Club, som arrangøren fryktet måtte avlyses.

Både «Off Course» og «Zorro» stiller til start, som gir Løken en mulighet for revansje.

START: «Zorro» hadde en mindre agressiv start og vant på det.
START: «Zorro» hadde en mindre agressiv start og vant på det.