VILL NATUR: En lundefugl skuer utover det dramatiske landskapet.

Fugleøya - Fair Isle

Jeg spurte noen venner som hadde seilt jorda rundt om hvilket steder som hadde gjort størst inntrykk. Det første stedet de svarte var Fair Isle. Det var derfor høye forventninger som lå til grunn da jeg selv besøkte øya.

Publisert Sist oppdatert

Dagstur fra Shetland

En kort dagsseilas på ca 40 NM fra Lerwick på Shetland ligger øya Fair Isle. Øya er kjent for et enormt fugleliv og er en viktig hvileplass for trekkfugler. Et fugleobservatorium ble etablert allerede i 1948, men brant ned for noen år siden. Det foreligger planer for gjenoppbygging, men Covid har forårsaket forsinkelser. Øya har en befolkning på om lag 60 personer og et areal på 15,5 kvadratkilometer. Administrativt er Fair Isle en del av Shetland, og siden 1954 har øya tilhørt National Trust for Scotland.

BRITISK INNFLYTELSE: Telefonboks ved veien som leder til det sørlige fyrhus.

Lundefugl

Flere hundre forskjellige fuglearter har blitt registrert på Fair Isle og det er store hekkekolonier av sjøfugler. Vi prøvde å gå litt utenfor veien, men merket raskt at dette ikke var populært blant enkelte av fulgeartene og gikk raskt tilbake på veien. Fuglene som er hyppigst observert er ifølge Store Norske Leksikon (SNL), bergand, boltit, dverglerke, kjernebiter, laksand, polarjo, sibirpiplerke, sibirspurv, sjøorre, sotsnipe og vierspurv. Det er også over 200 blomstrende planter her. Det var et stort antall Lundefugl på øya. Disse kalles gjerne for sjøpapegøye på grunn av de fargerike nebbene. Hekkesesongen er fra april til august, resten av året lever fuglane på havet. Vi hadde et håp om å se Lundefulg da vi besøkte Røst i fjor, men mangel på sildeyngel har gjort at bestanden på Røst har sunket dramatisk. Det var derfor spennende å se mange av de på Fair Isle.

Vikinger og norske bosettere

Fair Isle ble befolket for rundt 6000 år siden ifølge SNL. Øya var et viktig sted for vikinger og norske bosettere. Fair Isle har en fremtredende rolle i Orkneyinga saga som ble skrevet rundt år 1200. På slutten av det 19. århundre sank befolkningen kraftig på grunn av emigrasjon til Nord-Amerika.

NORDLIGE FYRHUS: Ett av to fyrhus, med gangvei som leder til øyas ikoniske tåkelur.

Begrenset med kaiplass

I dag er øya et eksotisk innslag for seilbåtturister og enkelte mindre cruiseskip som bruker lettbåt inn til land. Det er kun en liten havn på øya og nesten ingen ankringsplasser. Det må derfor planlegges nøye i forhold til vær og bølgeforhold siden innseilingen er trang. Det er en del tidevann og fastbrygge. En fenderplanke er derfor en stor fordel sammen med lange fortøyningstau. Det er to flotte fyrtårn på øya, og en hyggelig lokalbefolkning. Den spesielle faunaen og det fantastiske fuglelivet gjorde enormt inntrykk. Det er som å gå i en storby med masse innbyggere og mye lyd, bare at her er det ikke mennesker som er innbyggerne.

HAVNEN: Fair Isle Pier, øyas eneste "trygge" havn.