TILSTEDE: Når du seiler må du hele tiden være på vakt, og da har du ikke tid til å reflektere over alle problemene du har på jobben.
Hvorfor seiler vi?
BRUSET FRA BAUGEN: Det fins magiske øyeblikket som når bruset fra sjøen splittes av baugen, og det sprudler stadig fortere langs skroget som skyter fart.
GAUTE LARSEN: – Jeg opplever seilingen som musikk.
HILDE BONDEVIK: – Det fineste er egentlig bare å være der ute.
SEILINGENS LYDER: Musikken er i seilingens mange lyder, som surkling fra hekken, fossing rundt baugen og hvordan disse lydene endrer seg med vindstyrken og båtens hastighet eller vinkel på bølgene.
DER UTE: Der ute kan du fortsatt oppleve uberørt natur i en stadig mer menneskepåvirket verden.
RAGNAR KVAM JR.: Det eneste stedet jeg opplever at tiden kan stå stille, er på havet. Der og ingen andre steder, har jeg klart å leve nå.

Hvorfor seiler vi?

Ja, hvorfor gjør vi det? Ulf Breistrand funderer over dette og trekker frem hva seilere han har møtt har svart og sagt.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har denne nesten uforklarlige dragningen til seiling, sjø og båt. Jeg treffer mange seilere når jeg arbeider med serien «Båten min», og har for lengst skjønt at jeg ikke er alene om min «last». Selv om vi snakker mest om båtens egenskaper, passer jeg alltid på å få lurt inn et spørsmål om hva som er så fint med å seile, i håp om å få litt hjelp med dette smått eksistensielle spørsmål: Hvorfor seiler vi? Jeg mener – det er jo lenge siden vi måtte seile for å komme hit eller dit, eller for å skaffe et utkomme.

Jeg putrer sakte ut fra havnen. Styrer inn i vinden og kobler inn autopiloten. Så går jeg frem til masten og trekker opp storseilet (det går lettest fra masten). Tilbake i cockpiten strammer jeg skjøtet så seilet slutter å blafre. Jeg trekker fallet inn og kveiler det pent under sprayhooden, før jeg ruller ut genuaen. Jeg tar roret fra autopiloten, faller av noen grader til vinden fyller seilene og krenger båten. Så er jeg klar for det magiske øyeblikket. Jeg trekker i stopphendelen. Og etter et øyeblikks vibrerende stillhet kommer lydene tilbake, lydene som motoren overdøvet, bruset fra sjøen som splittes av baugen og sprudler stadig fortere langs skroget som skyter fart i det jeg faller av enda noen grader til skarp slør.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER