Finalen i Louis Vuitton Cup starter fredag

Det kan bli alle tiders finale i LVC når Emirates Team New Zealand møte Luna Rossa. Fortsetter Spithill og briljere i startene kan han komme til å gjøre livet surt for Barker og forhåndsfavorittenne fra New Zealand

Publisert

Det er ikke mer enn en drøy uke siden at James Spithill, rormannen på «Luna Rossa» og hans taktiker Torben Grael avsluttet semifinalen der «BMW Oracle» nærmest ble feid av banen. Fortsetter de to å seile som de gjorde i semifinalen, kan det gå sammen veien med «Emirates Team New Zealand» og Dean Barker. I Valencia diskuteres og veddes det så busta fyker, men de fleste, inkludert Russel Coutts, mannen som vant America´s Cup to ganger for Team New Zealand, tror at New Zealand har en bedre båt, særlig unna været, og et bedre apparat, og derfor kommer til å vinne. En poll satt opp av nettstedet Scuttlebutt viser også at «Emiates Team New Zealand» vil vinne. 54 % av stemmene er i deres favør.

Selv er vi ikke like sikre. «Luna Rossa» har løftet seg kraftig siden RR1 og RR2 og duoen Spithill/Grael seilte ukonvensjonell, men effektiv matchseiling mot «BMW Oracle» i semifinalen. Klarer Spithill å dominere startene på samme måte, og treffer værteamet like godt i sine analyser slik at Torben Grael kan seile fritt og riktig på første kryss, tror vi at finalen blir vidåpen.

New Zealand's deltakelse i America's Cup går tilbake til 1987 og Fremantle, Australia da bankmannen fra Auckland Sir Michael Fay startet sitt engasjement og ledet landets utfordringer i 1987, 1988 og 1992. Det var faktisk ved første forsøk han var nærmest; Chris Dickson og den første 12 meteren bygget i plast var nær ved å slå ut Dennis Conners «Stars & Stripes» i LVC finalen. Først i 1995 lyktes det for New Zealenderne da folkehelten Sir Peter Blake med seier i Whitbread jorden rundt seilasen og med fersk jorden rundt rekord vant pokalen for første gang, med god hjelp av Russell

Coutts og Brad Butterworth i San Diego. Siden forsvarte de pokalen en gang før nøkkelpersonene i teamet gikk over til sveitiske Alinghi som nå skal forsvare seieren fra 2003.

Patrizio Bertelli, sjefen for motehuset Prada vant LVC i Auckland i 2000, men var ingen match for New Zealand i America´s Cup finalen. Lkevel var resultatet en voldsom oppmuntring for italienerne som også tidligere hadde vært i en AC finale. Skuffelsen var stor da resultatene i 2003 ikke sto i forhold til innsatsen og Bertelli truet med å trekke seg fra sirkuset. Skipperen Francesco de Angelis ville det imidlertid annerledes og han greide å overtale Bertelli til å gå en ny runde. Samtdig fikk han med seg nye sterke seilere på laget og nå kan det bli en ny AC fnale på italienerne. Men første skal de altså slå laget de tapte for i 2000.

Powered by Labrador CMS